Semptomatik nöroması olan alt ekstremite amputasyonlu bireylerde ultrason eşliğinde uygulanan radyofrekans ablasyon ve steroid enjeksiyonun karşılaştırılması
Comparison of ultrasound-guided radiofrequency ablation and steroid injection in individuals with lower extremity amputation and symptomatic neuroma
  1. Tez No: 1016716
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ÇAKIR AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Güdük nöroması, rezidüel ekstremite ağrısı, radyofrekans ablasyon, steroid enjeksiyon, alt ekstremite amputasyonu, Stump neuroma, residual limb pain, radiofrequency ablation, steroid injection, lower extremity amputation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Semptomatik nöromaya sahip alt ekstremite amputasyonlu bireylerde ultrasonografi (USG) eşliğinde uygulanan radyofrekans ablasyon (RFA) ile steroid enjeksiyonu tedavilerinin ağrı şiddeti, nöropatik semptomlar, fonksiyonel sonuçlar ve nöroma boyutu üzerindeki etkinliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerine göre 26 hasta dahil edildi. Hastalar RFA grubu (n=13) ve steroid enjeksiyon grubu (n=13) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Birinci gruba USG eşliğinde nöroma dokusu içine tek noktadan 80°C'de 135 saniye süreyle konvansiyonel radyofrekans ablasyon (KRFA) uygulandı. İkinci gruba yine USG rehberliğinde nöroma içine 1 ml betametazon (3 mg/ml betametazon asetat + 3 mg/ml betametazon disodyum fosfat) ile 1 ml %2 lidokain içeren karışımı uygulandı. Hastalar tedavi öncesi (0. hafta), 4. hafta ve 12. haftada değerlendirildi. Sonuç ölçütleri olarak Vizüel Analog Skala (VAS) istirahat ve aktivite skorları, Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS) ağrı ölçeği, Lökomotor Kapasite İndeksi (LCI) ve USG ile ölçülen nöroma boyutu kullanıldı. Hastalarda takip sürecinde herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Bulgular: Her iki grupta da 4. ve 12. hafta değerlendirmelerinde VAS istirahat, VAS aktivite ve LANSS skorlarında anlamlı iyileşme saptandı (p<0,001) ve gruplar arasında zaman içindeki değişim açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). LCI skorlarında her iki grupta artış gözlenmekle birlikte, zaman × tedavi etkileşimi anlamlı olup (p=0,036), özellikle erken dönemde RFA grubunda daha belirgin artış izlendi. Nöroma boyutunda her iki grupta da anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0,05). 12. hafta sonuçlarında gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken, klinik başarı oranları genel olarak benzer olup uzun dönemde RFA grubunda daha stabil seyir eğilimi gözlendi. Hastalarda takip sürecinde herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Sonuç: Çalışmanın sonucunda, hem RFA hem de steroid enjeksiyonu uygulanan hastalarda ağrı ve nöropatik ağrı skorlarında anlamlı iyileşme sağlandığı, fonksiyonel kapasitede artış gözlendiği saptanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda x çoğu klinik parametre açısından iki tedavi yöntemi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir üstünlük izlenmemiştir. Bulgular, her iki yöntemin de semptomatik güdük nöromasında etkili ve güvenli tedavi seçenekleri olduğunu, RFA'nın ise bazı fonksiyonel parametrelerde daha stabil bir klinik seyir gösterebileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli ve uzun dönemli çalışmalarla sonuçların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effectiveness of ultrasound-guided radiofrequency ablation (RFA) and steroid injection in lower extremity amputees with symptomatic neuroma in terms of pain severity, neuropathic symptoms, functional outcomes, and neuroma size. Materials and Methods: Twenty-six patients who met the inclusion and exclusion criteria were enrolled in the study. Patients were assigned to either the RFA group (n=13) or the steroid injection group (n=13). In the first group, conventional radiofrequency ablation (CRFA) was applied into the neuroma tissue under ultrasound guidance at 80°C for 135 seconds using a single insertion point. In the second group, a mixture of 1 mL betamethasone (3 mg/mL betamethasone acetate + 3 mg/mL betamethasone sodium phosphate) and 1 mL of 2% lidocaine was injected into the neuroma under ultrasound guidance. Patients were evaluated at baseline (week 0), week 4, and week 12. Outcome measures included Visual Analog Scale (VAS) scores for rest and activity, the Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (LANSS), the Locomotor Capabilities Index (LCI) and ultrasound-measured neuroma size. No complications were observed during follow-up. Results: Significant improvements were observed in both groups in VAS at rest, VAS during activity, and LANSS scores at the 4th and 12th week evaluations compared to baseline (p<0.001), with no significant differences between groups in terms of temporal changes (p>0.05). Although LCI scores increased in both groups, a significant time × treatment interaction was found (p=0.036), with a more pronounced early improvement in the RFA group. No significant changes were observed in neuroma size in either group (p>0.05). At 12 weeks, there were no significant differences between groups; however, clinical success rates were generally comparable, with a trend toward a more stable clinical course in the RFA group over time. No complications were observed during the follow-up period. xii Conclusion: Both RFA and steroid injection resulted in significant improvements in pain and neuropathic pain scores, as well as increased functional capacity. No statistically significant superiority was observed between the two treatment modalities across most clinical parameters. These findings suggest that both methods are effective and safe treatment options for symptomatic stump neuroma, while RFA may provide a more stable clinical course in certain functional outcomes. Further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to confirm these results.