Oscillation of solutions of functional equations with continuous arguments
Sürekli argümanli fonksiyonel denklemlerin çözümlerinin salinimi
- Tez No: 1016723
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fark denklemleri, Difference equations
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sürekli argümanlı fark denklemlerinin çözümlerinin salınımlı ve salınımsız davranışını ele almaktadır. Basit üç terimli denklemler ve (m + 2)-terimli denklemler için temel sonuçlar gözden geçirilmiş, mevcut salınım ve salınımsızlık kriterlerinin uygulanabilirliğini göstermek amacıyla çeşitli açıklayıcı örnekler oluşturulmuştur. Bu örnekler, uygun başlangıç fonksiyonlarının uyumluluk koşulları aracılığıyla belirlendiği adımlar yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, gm+1 gecikmeli üç terimli denklemler için, çözümlerin salınımlı ve salınımsız davranışına ilişkin yeni teoremler ve sonuçlar elde edilmiştir. Çözümlerin nitel davranışını daha açık biçimde gösterebilmek amacıyla karşılık gelen grafikler, interpolasyon değerlerinden yararlanılarak çizdirilmiştir. Genel olarak bu çalışma, sürekli argümanlı fark denklemlerinin ve bunların nitel özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the oscillation and nonoscillation of solutions of difference equations with continuous arguments. Fundamental results for simple three-term equations and (m + 2)-term equations are reviewed, and several illustrative examples are constructed to demonstrate the applicability of the existing oscillation and nonoscillation criteria. These examples are handled by using the method of steps, where appropriate initial functions are determined through compatibility conditions. Furthermore, for three-term equations with gm+1 delay, new theorems and results are established on the oscillatory and nonoscillatory behavior of solutions. The corresponding graphs are plotted with the aid of interpolated values to provide a clearer visualization of the qualitative behavior of the solutions. Overall, the study contributes to a better understanding of difference equations with continuous arguments and their qualitative properties.