Ticaret sicili kayıtlarının tutulmasından doğan zararlardan sorumluluk
Liability for damages arising from the keeping trade registry records
  1. Tez No: 1016722
  2. Yazar: ALPEREN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR FATİH DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Kusursuz sorumluluk, Rücu davası, Rücu hakkı, Sorumluluk, Tazminat, Ticaret Sicil Müdürlüğü, Ticaret odası, Ticaret sicili, State, Irreproachable respensibility, Recourse case, Right of recourse, Responsibility, Compensation, Register of Commerce, Chamber of commerce, Trade register
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Ticaret sicili, ticari işletme ve tacirle ilgili hukuki önem arz eden bilgi ve işlemlerin kaydedilerek hukuki varlık kazanmasını ve/veya açıklanmasını sağlayan, hukuki güvenliği sağlamayı amaçlayan resmi, aleni bir sicildir. Ticaret sicilinin içerdiği bilgilerin ticaret hayatı için taşıdığı önem dolayısıyla ticaret sicilinin doğruluğu sıkı bir biçimde denetlenmekte, Devlet de ticaret sicilinin doğruluğunu sağlamak maksadıyla ticaret sicili müdürlükleri nezdinde tutulan bu sicili denetim ve gözetim altında tutmaktadır. Ticaret sicilinin resmi bir sicil olması, ticaret sicilinde sicile güven ilkesinin kabul edilmemesi (olumlu güven koruması) vb. sebepler sicilin gerçek hukuki duruma aykırı olması durumunda bu kayıtlar nedeniyle zarar gören kişilerin korunmasına yönelik birtakım önlemlerin alınmasını gerektirmiştir. TTK m. 25/2 hükmü uyarınca Devlet ve ilgili odanın sicilin tutulmasından doğan bütün zararlardan asli, müteselsil ve kusursuz olarak sorumlu olduğu kabul edilmiş, TTK m. 38 hükmü uyarınca da tescil için gerçeğe aykırı beyanda bulunan, tescil, değişiklik ya da terkin yükümlülüğünü yerine getirmeyen ilgililerin hukuki ve cezai sorumluluğu öngörülmüştür
Özet (Çeviri)
The trade registry is an official, public register that records and/or discloses legally significant information and transactions related to commercial enterprises and merchants, aiming to ensure legal security. Due to the importance of the information contained in the trade registry for commercial life, its accuracy is strictly monitored, and the State, in order to ensure its accuracy, keeps this registry, maintained by trade registry directorates, under supervision and control. The fact that the trade registry is an official register, and the lack of reliance on the registry principle, etc., necessitates the adoption of certain measures to protect individuals who suffer damages due to records that contradict the actual legal situation. According to Article 25/2 of the Turkish Commercial Code (TTK), the State and the relevant chamber are considered primarily, jointly, and severally liable for all damages arising from the maintenance of the registry. Article 38 also stipulates the legal and criminal liability of those who make false statements for registration or who fail to fulfill their registration, modification, or cancellation obligations.