Yenilenebilir enerji kaynaklarının barajlara ve pompajlı sulama sistemlerine entegrasyonu: Sürdürülebilirlik ve verimlilik yaklaşımları
Integration of renewable energy sources into dams and pumped irrigation systems: Sustainability and efficiency approaches
  1. Tez No: 1016738
  2. Yazar: ORHAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ARUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı iletken güneş pili, Yüzer sistemler, Semiconductor solar cell, Floating systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alternatif Enerji Kaynakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alternatif Enerji Kaynakları Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, modern tarımsal sulama sistemlerinde temel bir sorun haline gelen yüksek enerji maliyetleri ve çevresel sürdürülebilirlik krizine çözüm olarak, güneş enerjisi santrallerinin (GES) baraj ve sulama altyapılarına entegrasyonu kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Balıkesir İlin'deki Tahirova, Çanakkale İlin'deki Ayıtdere pompaj istasyonları ve Balıkesir İlin'deki Manyas Barajı uygulama alanları olarak seçilerek; şebekeye bağlı karasal GES ve yüzer GES sistemlerinin teknik, ekonomik ve çevresel uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan analizler ve simülasyon sonuçları, Manyas Barajı üzerine kurulacak 2.0 MWp kapasiteli bir Yüzer GES sisteminin, suyun doğal soğutma etkisi sayesinde karasal sistemlere oranla %3-6 oranında ek verim artışı sağladığını ve yıllık toplam üretimin yaklaşık %5 daha yüksek olduğunu kanıtlanmıştır. Tasarlanan bu entegre sistemlerin, tesislerin yıllık elektrik ihtiyacının %60-70'ini karşılayabildiği, enerji talebinin yoğun olduğu gündüz saatlerinde şebeke yükünü hafiflettiği ve sulama birlikleri için işletme maliyetlerini düşürerek ek bir gelir kapısı oluşturduğu tespit edilmiştir. Çevresel açıdan ise Yüzer GES sistemlerinin arazi kullanım gerektirmemesi, su buharlaşmasını minimize etmesi ve karbon ayak izini düşürmesi gibi ekosistem avantajları sunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada,“Su-Enerji-Gıda Neksusu”çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının baraj ve sulama sistemlerine entegre edilmesinin, Türkiye'nin tarımsal sürdürülebilirliği ve enerji verimliliği stratejileri için vazgeçilmez bir çözüm modeli ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the integration of solar power plants into dam and irrigation infrastructures as a solution to high energy costs and the environmental sustainability crisis, which have become fundamental challenges in modern agricultural irrigation systems. By selecting the Tahirova pumping station in Balıkesir, the Ayıtdere pumping station in Çanakkale, and the Manyas Dam in Balıkesir as application areas, the technical, economic, and environmental feasibility of grid-connected land-based SPP and floating solar PV (FPV) systems were evaluated. The analysis and simulation results conducted within the scope of the research demonstrate that a 2.0 MWp capacity floating SPP system to be installed on the Manyas Dam provides an additional efficiency increase of 3-6% compared to land-based systems due to the natural cooling effect of water, resulting in approximately 5% higher annual total production. It was determined that these designed integrated systems could meet 60-70% of the annual electricity demand of the facilities, alleviate the grid load during peak daytime energy demand, and create an additional revenue stream for irrigation associations by reducing operating costs. From an environmental perspective, floating SPP systems were found to offer ecosystem advantages such as eliminating the need for land use, minimizing water evaporation, and reducing the carbon footprint. Consequently, this study establishes that integrating renewable energy sources into dam and irrigation systems within the framework of the“Water-Energy-Food Nexus”is an indispensable solution model for Turkey's agricultural sustainability and energy efficiency strategies.