Kronik hastalığı olanlarda ilaç uyumu ve hastaklık durumunun değerlendirilmesi
- Tez No: 1016737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, ilaç uyumu, bakım kalitesi, PACIC, Morisky
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, kronik hastalığı olan bireylerde kronik hastalık bakım kalitesi ve ilaç tedavisine uyum düzeyini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Amacımız, birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında verilen bakımın kalitesinin hasta uyumu üzerindeki etkisini ortaya koymak ve bakım süreçlerine katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve analitik özellik taşıyan bu araştırma, İzmir Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran ve en az bir kronik hastalık (hipertansiyon, diyabetes mellitus, hiperlipidemi) tanısı olan 271 birey üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği (PACIC) ve Morisky İlaç Uyum Ölçeği (MMAS-8) yüz yüze uygulanmıştır. Veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiş, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Pearson korelasyon ve uygun hipotez testleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 59,9±11,7 yıl olup, %60,5'i kadındır. PACIC ölçek puan ortalaması 3,3±0,6 ve Morisky skoru 6,5±1,7 olarak belirlenmiştir. İyi ilaç uyumu %36,5, orta düzey uyum %39,1 ve düşük uyum %24,4 oranında saptanmıştır. PACIC ve Morisky toplam puanları arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur (r=0,62; p<0,001). Ayrıca, egzersiz ve diyet yapma ile her iki ölçek arasında pozitif ilişki gözlenmiştir. Hastalık kategorilerine göre PACIC ve Morisky puanları anlamlı fark göstermemiştir. Sonuç: Kronik hastalıklarda kaliteli bakım, hastaların tedaviye uyum düzeyini doğrudan etkilemektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kronik hastalık bakım kalitesinin artırılması, ilaç uyumunu iyileştirmekte ve hastalık yönetimini güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the quality of chronic illness care and medication adherence among individuals with chronic diseases. Our objective was to determine the impact of care quality provided within the scope of primary healthcare services on patient adherence and to contribute to the improvement of care processes. Materials and Methods: This cross-sectional and analytical study was conducted with 271 individuals diagnosed with at least one chronic condition (hypertension, diabetes mellitus, or hyperlipidemia) who presented to the Family Medicine Outpatient Clinic of İzmir Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital. Participants completed a sociodemographic data form, the Patient Assessment of Chronic Illness Care (PACIC) scale, and the 8-item Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8) through face-to-face interviews. Data were analyzed using SPSS version 26.0. In addition to descriptive statistics, Pearson correlation and appropriate hypothesis tests were employed. Results: The mean age of participants was 59.9±11.7 years, and 60.5% were female. The mean PACIC score was 3.3±0.6, and the mean Morisky score was 6.5±1.7. Good medication adherence was observed in 36.5% of participants, moderate adherence in 39.1%, and low adherence in 24.4%. A significant positive correlation was found between PACIC and Morisky total scores (r=0.62; p<0.001). Moreover, positive associations were observed between both scales and engagement in exercise and dietary practices. PACIC and Morisky scores did not differ significantly across disease categories. Conclusion: High-quality chronic illness care directly influences medication adherence in patients with chronic diseases. Improving the quality of chronic care in primary healthcare settings enhances medication adherence and strengthens disease management.