Anadolu'da telgrafın toplumsal tarihi (1856-1908)
The social history of the telegraph in Anatolia (1856-1908)
  1. Tez No: 1016741
  2. Yazar: MAHİR MELİH GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA GÜNER ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Telgraf, Toplum, Anatolia, Telegraph, Society
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması 1856 ila 1908 yılları arasında Anadolu'da toplumun telgrafın gelişimi ve kullanımındaki rolünü incelemektedir. Tezde, telgrafın sıkça iddia edildiği gibi sadece merkezi hükümetin toplum üzerindeki hakimiyetini güçlendirme çabalarına hizmet eden bir araç olduğunu savunan geleneksel bürokrasi merkezli anlatının dışına çıkılarak, aksine Anadolu'da halkın mustarip olduğu yerel idare sorunlarını ortaya çıkaran bir araç olduğu savunulmaktadır. Anadolu'da telgrafın gelişimi, Kırım Savaşı (1853-1856) sonunda Britanya'nın Londra ile Bombay'ı birbirine bağlayacak kıtalararası telgraf projesinin bir ayağı olarak Britanyalı girişimcilerin gerçekleştirdiği bir dizi projeyle başlamıştı. Tüm Tanzimat devri (1839-1876) ve II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) Anadolu'da inşa edilen bütün telgraf hatlarının temelinde bu proje vardı. Ancak yabancı yatırımcı için bir çeşit zorunluluk, Babıali için ekonomik bir yük olarak algılanan telgraflaşmaya büyük oranda alt yapı masraflarını üstlenen Anadolu halkı yön verecekti. 1860'lar boyunca Babıali, saha masraflarını karşıladığı sürece halkın telgraflaşmanın bir parçası olmasını destekledi. Anadolu'da halkın telgraf iletişimine yaklaşımını da halk ile devlet arasında adı konulmamış bu mutabakat belirledi. Ne var ki devlet ile toplum arasında bir çeşit mutabakatla gelişim gösteren Anadolu telgrafları zaman içinde bu ikisini karşı karşıya getirdi. Halkın telgraf kullanımı Anadolu'daki Tanzimat ve Islahat eksenindeki reformların hayata geçirilemediği bir idari krizi görünür kıldı. II. Abdülhamid döneminde ise rejim, bütün bu yirmi yıllık birikimi geri itmeyi ve telgrafı rejim yararına, toplumsal muhalefeti ve hoşnutsuzluğun yayılmasını engellemek için kontrol altında tutmayı denedi. Ne var ki, telgrafın kontrol edilmesi toplumun da kontrol edilmesi anlamına gelmiyordu. Sonuç olarak, bu dönem boyunca rejimin kontrol altında tutmaya çalıştığı telgraf sistemi aracılığıyla idari sorunlar ortaya çıkmaya devam etti ve nihayetinde de telgraf, 1908'de Hamidiye rejiminin sonunu getirmede belirleyici bir rol oynadı.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of the Anatolian population in the development and use of the telegraph in Anatolia between 1856 and 1908. Moving away from the traditional bureaucracy-centred narrative, the thesis argues that the telegraph was not simply an instrument serving central government in its attempts to strengthen its hold over society, as is often argued, but that, on the contrary, it provided the Anatolian population with an instrument with which to expose and to complain about the failings of local administrations to the central government. The development of telegraphy in Anatolia began with a series of projects launched by British entrepreneurs at the end of the Crimean War of 1853-1856, as a part of the British intercontinental telegraph project to connect London and Bombay. The construction of telegraph lines throughout the entire Tanzimat period (1839-1876) and the reign of Abdülhamid II (1876-1909) was based on the project created by these British initiatives. Viewed as a necessity by foreign entrepreneurs and as an economic burden by the Ottoman government, the spread of the telegraph in Anatolia was largely shaped by and the costs borne by the Anatolian population. Throughout the 1860s, the Ottoman central government supported the expansion of the telegraphic network, provided that the public covered infrastructural costs. The enthusiastic adoption of the telegraph by the Anatolian population gradually set state and society against each other as the population's use of the telegraph uncovered an administrative crisis in Anatolia, highlighting the failures of the Tanzimat and Islahat reforms. During the Hamidian Era, aware of the dangers posed by the telegraph, the regime tried to keep the telegraph under its control to prevent opposition and the dissemination of discontent. Nevertheless, controlling the telegraph did not mean controlling society. Consequently, throughout this period, administrative problems continued to emerge via the telegraph system and ultimately the telegraph became instrumental in bringing about the end of the Hamidian regime in 1908.