Dönemin Kayseri basınının Demokrat Parti iktidarına bakışı
The view of the Kayseri press of the period on the Democratic Party power
  1. Tez No: 937117
  2. Yazar: HARUN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇAKIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Demokrasi, Adnan Menderes, CHP, Seçim, Press, Democracy, Adnan Menderes, CHP, Election
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İletişim, insanlık tarihiyle başlamış, doğal olarak uygarlık geliştikçe iletişim metotları da değişmiş ve gelişmiştir. İnsanlığı iletişim bahsinde arayışlara yönlendiren faktör insanın bilgiye olan ihtiyacıdır. Bundan dolayı bilgi yani haber insan için değerlidir. Öyle ki matbaanın icadıyla başladığını kabul edilen gazetenin varlığı milattan öncesine kadar uzanır. Avrupa basın tarihine nazaran geç ortaya çıkan Türk basın tarihi, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında oluşmaya başlamıştır. Gazetenin yani basının gücünü gören Osmanlı Devleti resmî ilanlarını duyurmak gayesiyle gazete çıkarmış ardından Türk basını hızlı bir gelişme göstermiştir. Türk basını Milli Mücadelenin kazanılmasında etkin propaganda vazifesi üstlenmiştir. Türk basını Cumhuriyet Türkiye'si döneminde de gelişmeye devam etmiştir. Aslında Türk basın tarihi bir anlamda Türk demokrasi tarihidir. Gerçekten de basın, ülkemizin demokratik gelişimine paralel bir gelişim göstermiş ve toplumsal ve siyasî hayatımızın en önemli aktörlerinden birisi durumuna gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı'nda tek partili rejimlerin mağlup olması ile demokrasi idaresi bütün dünyayı etkisi altına almıştır. Türkiye de savaş sonrası oluşan bloklaşmada kendisinden toprak talebinde bulunan SSCB önderliğindeki sosyalist doğu bloğuna karşı demokrasi taraftarı ABD liderliğindeki batı bloğu saflarına katıldı ve ardından çok partili siyasi hayata geçti. 1946 yılında Demokrat Parti'nin kurulmuş ve 14 Mayıs 1950 seçimlerinde de iktidara gelmiştir. Demokrat Parti, bu tarihten sonra Adnan Menderes liderliğinde katıldığı her seçimden galip çıkmış ve Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak tüm muhalefete rağmen on yıl boyunca kesintisiz iktidarda kalmıştır. Demokrat Parti iktidarı toplumun kamplara ayrılması ve demokrasinin tehlike altına düşmesini bahane olarak gören ordu içindeki bazı subaylar tarafından 27 Mayıs 1960'ta yapılan darbe ile sona ermiştir. Bu tez varlığı 1910 yılına kadar uzanan Kayseri basınının 1950-1960 seneleri arasında çıkarılan Yeni Kayseri, Erciyes Telgraf ve Anadolu gazetelerinin Demokrat Parti iktidarının faaliyetlerine bakışına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Communication began with the history of humanity, and naturally, as civilization developed, communication methods also changed and developed. The factor that leads humanity to search for communication is the human need for information. Therefore, information, that is, news, is valuable for people. So much so that the existence of the newspaper, which is accepted to have started with the invention of the printing press, dates back to before BC. The history of the Turkish press, which emerged late compared to the history of the European press, began to form in the last years of the Ottoman Empire. The Ottoman State, which saw the power of the newspaper, that is, the press, published a newspaper with the aim of announcing its official announcements, and then the Turkish press showed a rapid development. The Turkish press has undertaken an active propaganda role in winning the National Struggle. The Turkish press continued to develop during the period of Republican Turkey. In fact, the history of the Turkish press is, in a sense, the history of Turkish democracy. Indeed, the press has developed in parallel with the democratic development of our country and has become one of the most important actors in our social and political life. With the defeat of the one-party regimes in the Second World War, the administration of democracy has taken the whole world under its influence. In the post-war blockade that emerged after the war, Turkey joined the ranks of the pro-democracy US-led western bloc against the USSR-led socialist eastern bloc that claimed territory from it, and then moved to multi-party political life. In 1946, the Democratic Party was founded and came to power in the elections of 14 May 1950. Since then, the Democratic Party has been victorious in every election it has participated in under the leadership of Adnan Menderes and has remained in power for ten years without interruption despite all the opposition, especially the Republican People's Party. The Democratic Party's rule ended with a coup d'état on May 27, 1960, by some officers in the army, who saw the division of society into camps and the endangerment of democracy as an excuse. This thesis sheds light on the view of the Kayseri press, whose existence dates back to 1910, the activities of the Yeni Kayseri, Erciyes Telegraph and Anadolu newspapers published between 1950 and 1960 on the activities of the Democratic Party government.