İnflamatuar barsak hastalığı tanılı hastalarda tedavi öncesi yapılan serolojik taramaların 10 yıllık seyri
Evaluation of the 10-year trend in pre-treatment serological screening in patients with inflammatory bowel disease
- Tez No: 1016740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA BETÜL PAKÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar barsak hastalığı, serolojik inceleme, biyolojik ajan, immünsüpresif tedavi, fırsatçı enfeksiyon, Inflammatory bowel disease, serological screening, biologic agents, Immunosuppressive therapy, Opportunistic infections
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET İNFLAMATUAR BARSAK HASTALIĞI TANILI HASTALARDA TEDAVİ ÖNCESİ YAPILAN SEROLOJİK TARAMALARIN 10 YILLIK SEYRİ İlke ÖZTÜRK ÇAKIR İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2026 Amaç: İnflamatuvar barsak hastalığı, gastrointestinal sistemde kronik inflamasyon ile seyreden ve başlıca Crohn hastalığı ile ülseratif koliti kapsayan bir hastalık grubudur. İmmünsüpresif tedavilerin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte tedavi öncesi enfeksiyon taramaları hasta güvenliği açısından giderek daha fazla önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, inflamatuvar barsak hastalarında tedavi öncesinde yapılan serolojik tarama uygulamalarının son 10 yıllık seyrini değerlendirmek, çalışma dönemleri ve tedavi grupları arasındaki farklılıkları ortaya koymak ve mevcut uygulamaların güncel kılavuz önerileri ile uyumunu araştırmaktır. Yöntem: Bu kesitsel ve retrospektif çalışmaya, Ocak 2015–Ocak 2025 tarihleri arasında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda takip edilen, Crohn hastalığı veya ülseratif kolit tanısı almış ve immünsüpresif ve/veya biyolojik tedavi başlanmış hastalar dahil edildi. Hastalar, ilk immünsüpresif veya biyolojik tedaviye başlama tarihine göre 2010–2017 ve 2018–2025 dönemleri olarak sınıflandırıldı.Hastaların demografik ve klinik özellikleri ile biyolojik tedavi öncesi yapılan serolojik tarama testlerine ilişkin veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edildi ve tüm analizlerde iki yönlü p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 316 inflamatuvar barsak hastalığı tanılı hasta dahil edildi. Hastaların 116'sı (%36,7) 2010–2017, 200'ü (%63,3) ise 2018–2025 döneminde tedavi almıştır. Dönemler arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı farklılık saptanmazken, azatiyoprin kullanım oranı 2018–2025 döneminde anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,048). Tedavi öncesi HBsAg, Anti-HBc IgG, Anti-HBs ve Anti-HCV tarama oranları her iki dönemde de yüksek olup dönemler arasında anlamlı farklılık izlenmemiştir. Buna karşın IGRA bakılmama oranı 2018–2025 döneminde anlamlı olarak azalmıştır (p=0,017). Serolojik testlerin pozitiflik oranları değerlendirildiğinde yalnızca IGRA pozitiflik oranında dönemler arasında anlamlı farklılık saptanmış (p=0,027), diğer testlerde anlamlı değişiklik izlenmemiştir. Tedavi grupları karşılaştırıldığında biyolojik ajan tedavisi alan ix hastalarda, EBV IgG dışında tüm serolojik testlerin taranma oranları azatiyoprin tedavisi alan hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, inflamatuvar barsak hastalığı tanılı hastalarda immünsüpresif tedavi öncesi serolojik enfeksiyon taramalarının son on yılda belirgin bir gelişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Bulgularımız, güncel kılavuz önerilerinin klinik uygulamalara giderek daha fazla yansıdığını desteklemekte olup, tedavi öncesi standart enfeksiyon tarama uygulamalarının sürdürülmesi ve güçlendirilmesinin hasta güvenliğine önemli katkı sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
x ABSTRACT EVALUATION OF THE 10-YEAR TREND IN PRE-TREATMENT SEROLOGICAL SCREENING IN PATIENTS WITH INFLAMMATORY BOWEL DISEASE İlke ÖZTÜRK ÇAKIR Izmir Katip Celebi University, Faculty of Medical Sciences Internal Medicine Medical Specialization Thesis, Izmir, Türkiye, 2026 Introduction: Inflammatory bowel disease (IBD) is a group of chronic inflammatory disorders of the gastrointestinal tract, primarily comprising Crohn's disease and ulcerative colitis. With the widespread use of immunosuppressive therapies, pre-treatment infectious disease screening has become increasingly important for ensuring patient safety. The aim of this study was to evaluate the 10-year trend of pre-treatment serological screening practices in patients with inflammatory bowel disease, to determine the differences between study periods and treatment groups, and to assess the compliance of current clinical practice with contemporary guideline recommendations. Material-Methods: This cross-sectional, retrospective study included patients with Crohn's disease or ulcerative colitis who were followed at the Division of Gastroenterology, İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between January 2015 and January 2025 and had initiated immunosuppressive and/or biologic therapy. Patients were classified into two groups according to the date of initiation of their first immunosuppressive or biologic therapy: 2010–2017 and 2018–2025. Demographic and clinical characteristics of the patients, as well as data on serological screening tests performed before the initiation of biologic therapy, were retrospectively evaluated. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), and a two-tailed p value of <0.05 was considered statistically significant for all analyses. Results: A total of 316 patients with inflammatory bowel disease were included in the study. Of these, 116 (36.7%) received treatment during the 2010–2017 period and 200 (63.3%) during the 2018–2025 period. There were no significant differences between the two periods regarding age or sex distribution, whereas the rate of xi azathioprine use was significantly higher in the 2018–2025 period (p=0.048). Pre-treatment screening rates for HBsAg, anti-HBc IgG, anti-HBs, and anti-HCV were high in both periods, with no significant differences observed between the groups. In contrast, the proportion of patients who did not undergo IGRA testing was significantly lower in the 2018–2025 period (p=0.017). Evaluation of serological test positivity rates demonstrated a significant difference between the two periods only for IGRA positivity (p=0.027), whereas no significant differences were observed for the other serological markers. When treatment groups were compared, patients receiving biological agents had significantly higher pre-treatment screening rates for all serological tests except EBV IgG than those receiving azathioprine. Conclusion: This study demonstrated a substantial improvement in pre-treatment serological infectious disease screening practices among patients with inflammatory bowel disease over the past decade. Our findings support the increasing integration of current guideline recommendations into clinical practice and suggest that maintaining and further strengthening standardized pre-treatment infectious disease screening protocols may contribute significantly to improving patient safety.