Le roman encyclopédique dans la littérature Française : Une étude de cas d'Éric Chevillard et Pierre Senges
Fransız edebiyatında ansiklopedik roman: Éric Chevillard ve Pierre Senges üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 1016765
  2. Yazar: BELYA TUĞBA LÜLECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY AKTULUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Batı edebiyatı, Fransız edebiyatı, Fransız romanı, Western literature, French literature, French novel
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
İnsanın bilme ve anlama arzusu, mitoslardan çağdaş anlatılara değin edebi üretimin temel motivasyonlarından biri olmuştur. Bu doğrultuda ortaya çıkan bilgiyi sistematik bir şekilde derleme ve muhafaza etme ihtiyacı, tarihsel süreçte ansiklopedilerin doğuşuna olanak sağlamıştır. Ansiklopediler uzun süre boyunca insanın entelektüel ihtiyaçlarını karşılayan referans kaynakları statüsündeyken günümüzde nostaljik bir nitelik kazanmıştır. Zira bilginin üretimi, dolaşımı ve temsili artık tozlu raflarda değil, disiplinlerarası dünyanın her köşesinde gerçekleşmekte; dolayısıyla anlatıyla da yakın bir ilişki içerisine girmektedir. Böylelikle 20. yüzyılın sonlarına doğru“ansiklopedik yazı”olarak tanımlanan biçim edebiyatta belirginlik kazanmıştır. Söz konusu biçim kurguya epistemik bir boyut kazandırırken ansiklopedik romanların ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bu çalışmada ilk olarak, ilgili türe ait temsili örnekler aracılığıyla ansiklopedik yazı ve bilginin kurgu içindeki ontolojik rolü incelenmektedir. Ardından, araştırma Fransız edebiyatı çerçevesinde sınırlandırılarak iki özgün yazar olan Éric Chevillard ve Pierre Senges'in seçili eserleri üzerinden bu yazınsal biçimin karşılaştırmalı bir incelemesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The human desire to know and understand has been one of the foundational impulses behind literary production, spanning from ancient myths to contemporary narratives. In this pursuit, the need to systematically compile and preserve knowledge facilitated, throughout history, the emergence of encyclopaedias. For generations, encyclopaedias held the status of primary reference sources meeting intellectual needs; today, however, they have acquired a nostalgic quality. Indeed, the production, circulation and representation of knowledge no longer occur solely on dusty shelves, but across various dimensions of an interdisciplinary world, thereby intertwining deeply with narrative forms. Thus, towards the late twentieth century, the form defined as“encyclopaedic writing”gained prominence in literature, and fiction, attaining an epistemic dimension, paved the way for the appearance of encyclopaedic novels. This study primarily aims to analyse encyclopaedic writing and the ontological role of knowledge within fiction through representative examples of the genre. Subsequently, a comparative analysis of this literary form is conducted within the context of French literature, based on selected works by two distinctive authors: Éric Chevillard and Pierre Senges.