Matematik öğrenme güçlüğü olan ve olmayan çocuklarda saat okuma becerisi: Bir sistematik derleme
Clock-reading skills in children with and without mathematics learning difficulties: A systematic review
- Tez No: 1016770
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Nitel araştırma, Öğrenci zorlukları, Öğretim stratejileri, Qualitative research, Student difficulties, Teaching strategies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematik öğrenme güçlüğü olan ve olmayan çocuklarda saat okuma becerisine ilişkin ampirik çalışmaları sistematik biçimde incelemektir. Araştırmada saat okuma becerisinin gelişimsel seyri, hata örüntüleri, grup farklılıkları ve öğretim müdahalelerine ilişkin bulgular değerlendirilmiştir. Çalışma, PRISMA 2020 kılavuzu doğrultusunda yürütülen bir sistematik derlemedir. SCOPUS, Web of Science, ERIC, JSTOR, DergiPark ve TR Dizin veri tabanlarında yapılan tarama sonucunda, belirlenen dahil etme ve dışlama ölçütlerini karşılayan 18 ampirik çalışma derlemeye alınmıştır. Çalışmalar; yayın özellikleri, araştırma desenleri, katılımcı grupları, incelenen saat türleri, ölçme araçları ve temel bulgular açısından anlatısal sentez yoluyla çözümlenmiştir. Bulgular, saat okuma becerisinin sayı bilgisi, beşer ritmik sayma, ölçme bilgisi, dilsel ifade, bellek ve görsel-uzamsal becerilerin birlikte kullanımını gerektiren çok bileşenli bir öğrenme alanı olduğunu göstermektedir. Matematik öğrenme güçlüğü ya da diskalkuli riski olan çocukların özellikle analog saat okuma, saat-dakika ilişkisi kurma, geçe-kala ifadelerini yorumlama ve dakika düzeyindeki gösterimlerde daha belirgin güçlükler yaşayabildiği belirlenmiştir. Müdahale çalışmalarında yapılandırılmış öğretim, etkinlik temelli uygulamalar, teknoloji destekli çalışmalar ve motor oyun temelli etkinliklerin destekleyici sonuçlar sunduğu görülmüştür. Bununla birlikte mevcut kanıt tabanı; standart ölçme araçlarının sınırlılığı, doğrudan grup karşılaştırmalarının azlığı ve uzun süreli izlem verilerinin yetersizliği bakımından önemli boşluklar içerir. Bu doğrultuda araştırmacılara, uygulamacılara ve program geliştiricilere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study systematically examines empirical studies on clock-reading skills in children with and without mathematics learning difficulties. It evaluates the developmental progression of clock reading, error patterns, group differences, and instructional interventions. The study was conducted as a systematic review and reported in accordance with the PRISMA 2020 guideline. Searches were carried out in SCOPUS, Web of Science, ERIC, JSTOR, DergiPark, and TR Dizin databases. Eighteen empirical studies that met the predetermined inclusion and exclusion criteria were included and analyzed through narrative synthesis. The findings show that clock reading is a multidimensional learning domain requiring the coordinated use of number knowledge, skip counting by fives, measurement knowledge, linguistic expression, memory, and visual-spatial skills. Children with mathematics learning difficulties or at risk of dyscalculia may experience more pronounced difficulties, particularly in reading analog clocks, establishing hour-minute relationships, interpreting past/to time expressions, and understanding minute-level representations. Intervention studies indicate that structured instruction, activity-based practices, technology-supported applications, and motor game-based activities may provide supportive outcomes. Nevertheless, the current evidence base contains notable gaps regarding standardized assessment tools, direct group comparisons, and long-term follow-up data. Accordingly, recommendations are presented for researchers, practitioners, and curriculum developers.