Matematik öğrenme güçlüğü bağlamında kesir öğretimi: Sistematik içerik analizi
Fraction instruction in the context of mathematics learning disability: A systematic content analysis
- Tez No: 1016771
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Ardışık kesirler, Bireyselleştirilmiş öğretim yöntemi, Diskalkulik, Sezgisel matematik, Succesive fractions, Individual teaching method, Dyscalculia, Intuitional mathematics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Matematik öğrenme güçlüğü (MÖG), okul çağı çocuklarının %5-8'ini etkileyenvekalıcı seyir gösterebilen nörogelişimsel bir güçlüktür. Bu çalışma, MÖGyaşayanöğrencilere yönelik kesir öğretimi alanında Web of Science ve Scopus veri tabanlarındayayımlanmış hakemli çalışmaları sistematik içerik analizi yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. PRISMA 2020 rehberliğinde yürütülen tarama sonucunda 2010-2025yılları arasında yayımlanmış 40 makale dahil etme ölçütlerini karşılamış; çalışmalar yayınyılı, araştırma deseni, katılımcı özellikleri, öğretim yaklaşımları, müdahale süresi, değerlendirme yöntemleri, coğrafi dağılım ve etkililik bulguları olmak üzere sekizaraştırma sorusu kapsamında incelenmiştir. Bulgular, alanın son on yılda belirginbiçimdebüyüdüğünü, çalışmaların %90'ının ABD merkezli olduğunu ve Türkiye'den herhangi birçalışmaya rastlanmadığını ortaya koymaktadır. Doğrudan öğretim%65 ile enyaygınyaklaşım olmakla birlikte heterojen sonuçlar üretirken; şema-temelli öğretim, ölçümyorumu ve CRA dizisi gibi büyüklük temelli yaklaşımlar —sınırlı sayıda çalışmayadayanmakla birlikte — tutarlı biçimde anlamlı sonuçlar raporlamıştır. Sonuçlar, kesiröğretiminde büyüklük temelli yaklaşımların ön plana çıkarılması ve Türkiye bağlamındapilot çalışmaların yürütülmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Mathematics learning disability (MLD) is a neurodevelopmental condition that mayfollow a persistent course, affecting 5-8% of school-age children. This study aimstoexamine peer-reviewed articles on fraction instruction for students with MLDpublishedinthe Web of Science and Scopus databases using systematic content analysis. FollowingthePRISMA 2020 flow diagram, 40 articles published between 2010 and 2025 met theinclusion criteria and were analyzed across eight research questions covering publicationyear, research design, participant characteristics, instructional approaches, interventionduration, assessment methods, geographic distribution, and effectiveness findings. Resultsindicate that the field has grown substantially over the past decade, with 90%of studiesconducted in the United States and no studies identified from Turkey. While direct instruction was the most prevalent approach at 65%, it produced heterogeneous outcomes; in contrast, magnitude-based approaches including schema-based instruction, measurement interpretation, and the CRA sequence yielded consistently significant results, albeit basedon a small number of studies. Findings suggest the need to prioritize magnitude-basedapproaches in fraction instruction and conduct pilot studies within the Turkish context.