Matematik öğrenme güçlüğü riski olan okul öncesi dönem öğrencilerine yönelik hazırlanan erken matematik becerileri destek eğitim paketinin etkililiği
The effectiveness of the early mathematics skills support education package for preschool students at risk of mathematics learning disabilities
  1. Tez No: 871467
  2. Yazar: ZÜLAL ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğrenme güçlüğü, Erken müdahale, Erken matematik becerileri, Erken sayı, Risk altındaki öğrenciler, Mathematics learning disabilities, Early intervention, Early math skills, Early number, Students at risk
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Erken dönemde matematik öğrenme güçlüğü (MÖG) riski altında öğrencilerin belirlenmesine yönelik geçerli ve güvenilir araçların az olması erken müdahalenin önündeki en büyük engellerden biridir. Erken matematik becerilerinin edinimi bireyin ilerideki akademik başarının en büyük yordayıcılarındandır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, MÖG riski olan okul öncesi dönem öğrencilerinin erken matematik becerilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan Erken Matematik Becerileri Destek Eğitim Paketinin (EMB-DEP) etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle gerçekleştirilmiştir. 2022-2023 eğitim öğretim yılında, Eskişehir ilinde, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda eğitimlerine devam eden 60-71 ay aralığında olan 24 öğrenci bu araştırmada yer almaktadır. Araştırma kapsamında MÖG riski olduğu değerlendirilen öğrencilere yönelik veriler; Öğrenme Güçlüğü Erken Belirtileri Tarama Ölçeği (ÖGEBTÖ), Anadolu-Sak Zeka Ölçeği (ASİS), Erken Matematik Testi (EMAT) ve Erken Sayı Testi (EST) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde araştırma kapsamında MÖG riski olduğu değerlendirilen okul öncesi dönem öğrencilerine yönelik hazırlanan EMB-DEP'in hem EMAT hem de EST son test puanları bağlamında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu ve uygulanan müdahale paketinin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The lack of valid and reliable tools for identifying students at risk of mathematics learning disabilities (MLD) in the early period is one of the biggest obstacles to early intervention. The acquisition of early math skills is one of the biggest predictors of an individual's future academic success. In this context, the aim of the study was to examine the effect of the Early Mathematics Skills Support Education Package (EMB-DEP), which was prepared to improve the early mathematics skills of preschool students with the risk of MLD. With this purpose, this research was carried out with a quasi-experimental design with pretest-posttest control group, one of the quantitative research methods. In the 2022-2023 academic year, 24 students between the ages of 60-71 months who continue their education in schools affiliated to the Ministry of National Education (MEB) in Eskişehir province took part in this study. Within the scope of the study, data on students who were evaluated to be at risk of having MLD were collected with the Screening Scale for Early Symptoms of Learning Disabilities (ÖGEBTÖ), Anadolu-Sak Intelligence Scale (ASIS), Early Mathematics Test (EMAT) and Early Number Test (EST). Nonparametric tests were used to analyze the data. Findings showed that there was a significant difference in favor of the experimental group in terms of both EMAT and EST post-test scores of the EMB-DEP prepared for preschool students who were evaluated to have a risk of MLD within the scope of the research and that the intervention package applied was effective.