Yeme bozukluğu tanılı kadın olgularda SII ve SIRI değerlerinin karşılaştırılmalı değerlendirilmesi: Klinik parametrelerle ilişki analizi
Comparative evaluation of SII and SIRI values in female patients with eating disorders: Analysis of their relationship with clinical parameters
  1. Tez No: 1016825
  2. Yazar: YASEMİN AVCİ DAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH HUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Biyokimya, Psychiatry, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik Parametreler, İnflamasyon, SII, SIRI, Yeme Bozukluğu, Hematological Parameters, Inflammation, SII, SIRI, Eating Disorders
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yeme bozukluğu tanısı almış kadın bireylerde sistemik inflamasyon göstergeleri olan sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) ve sistemik immün yanıt indeksi (SIRI) düzeylerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma retrospektif, gözlemsel ve olgu-kontrol tipinde planlanmış olup, toplam 102 kadın birey (51 yeme bozukluğu, 51 sağlıklı kontrol) dahil edilmiştir. Katılımcılara ait demografik veriler, klinik özellikler ve biyokimyasal parametreler Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri bölümünde hasta bilgilerinin yer aldığı NUCLEUS kayıtlarından elde edilmiştir. SII ve SIRI değerleri nötrofil, lenfosit, trombosit ve monosit sayıları kullanılarak hesaplanmış, CRP düzeyi ise bağımsız bir inflamasyon belirteci olarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış, kategorik değişkenler ki-kare ve uygun durumlarda Fisher kesin testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yeme bozukluğu grubunda nötrofil ve trombosit sayılarının yanı sıra logSII değerlerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca non-parametrik analizlerde SIRI ve logSIRI değerlerinin yeme bozukluğu grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Yeme bozukluğu grubunda beden kitle indeksinin daha yüksek olduğu, sigara ve alkol kullanımının daha yaygın olduğu ve menstrüel düzensizliklerin daha sık görüldüğü saptanmıştır. Sonuç: Yeme bozukluğu olan bireylerde sistemik inflamasyonun artmış olabileceği ve özellikle SII'nin bu durumu yansıtabilecek pratik ve erişilebilir bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. SIRI de yeme bozukluğu grubunda daha yüksek bulunmuş olmakla birlikte, yalnızca non-parametrik analizlerde anlamlılık göstermesi nedeniyle daha dikkatli yorumlanmalıdır. SIRI'nin klinik kullanım potansiyelinin netleştirilmesi için daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparative Evaluation of SII and SIRI Values in Female Patients with Eating Disorders: Analysis of Their Relationship with Clinical Parameters Objective: This study aimed to evaluate the levels of systemic inflammation markers, namely the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and the Systemic Inflammatory Response Index (SIRI), in female individuals diagnosed with eating disorders and to compare them with a healthy control group. Methods: This retrospective, observational, case-controlstudy included a total of 102 female participants (51 with eating disorders and 51 healthy controls). Demographic data, clinical characteristics, and biochemical parameters were obtained from the hospital information management system (NUCLEUS). SII and SIRI values were calculated using neutrophil, lymphocyte, platelet, and monocyte counts, while CRP level was evaluated as an independent marker of inflammation. Parametric and non-parametric tests were used for data analysis, while categorical variables were evaluated using chi-square and, when appropriate, Fisher's exact tests. Results: In the eating disorder group, neutrophil and platelet counts, as well as log transformed SII values, were found to be significantly higher compared to the healthy control group (p<0.05). Additionally, non-parametric analyses demonstrated that SIRI and logSIRI values were significantly higher in the eating disorder group compared to healthy controls (p<0.05). The eating disorder group also had a higher body mass index, more frequent smoking and alcohol use, and a higher prevalence of menstrual irregularities. Conclusion: Systemic inflammation may be increased in individuals with eating disorders, and SII may serve as a practical and accessible biomarker reflecting this condition. Although SIRI was also found to be higher in the eating disorder group, it should be interpreted more cautiously because statistical significance was observed only in non-parametric analyses. Further large-scale and prospective studies are needed to clarify the clinical utility of SIRI.