Genç kadınlarda ruh sağlığı okuryazarlığı ve sağlık okuryazarlığının sağlık arama davranışlarına etkisi
The impact of mental health literacy and health literacy on health-seeking behaviors in young women
- Tez No: 1016824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Genç kadınlar, kadın sağlığı, ruh sağlığı okuryazarlığı, sağlık arama davranışı, sağlık okuryazarlığı, Genç kızlar, Gençlik, Sağlık, Sağlık araştırmaları, Sağlık bilgisi-tutum, uygulama, Sağlık davranışları, Young women, women's health, mental health literacy, health-seeking behaviour, health literacy, Young girls, Youth, Health, Health seeking behavior, Health surveys, Health knowledge-attitudes, practice, Health behaviors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, genç kadınlarda ruh sağlığı okuryazarlığı ve sağlık okuryazarlığının sağlık arama davranışlarına etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma Ekim 2024-Mart 2026 tarihleri arasında Türkiye'de yaşayan 393 kadın ile yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda hiyerarşik regresyon analiziyle kurulan modelin anlamlı ve kullanılabilir olduğu saptanmıştır (F(2,390)=71,860, p<0,001). Sağlık okuryazarlığı ve ruh sağlığı okuryazarlığı birlikte sağlık arama davranışı düzeyindeki toplam varyansın %26,9'unu açıklamaktadır (R²=0,269). Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde; hem sağlık okuryazarlığının (t=6,137, p<;0,001) hem de ruh sağlığı okuryazarlığının (t=6,474, p<0,001) sağlık arama davranışı üzerinde pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, her iki değişkendeki artışın sağlık arama davranışı düzeyinde anlamlı bir artışa yol açtığını göstermektedir. SONUÇ: Genç kadınlarda ruh sağlığı okuryazarlığı ve sağlık okuryazarlığı arttıkça sağlık arama davranışı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: This study was conducted to examine the effect of mental health literacy and health literacy on health-seeking behaviours among young women. METHOD: This descriptive cross-sectional study was conducted between September 2024 and March 2026 with 393 women living in Turkey. The analysis utilised the R programming language version 4.1.3, G*Power 3.1, and SPSS version 22. RESULTS: The model established using hierarchical regression analysis was found to be significant and valid (F(2,390)=71.860, p<0.001). Health literacy and mental health literacy together explain 26.9% of the total variance in health-seeking behaviour (R² = 0.269). Upon examining the results of the t-tests regarding the significance of the regression coefficients, it was determined that both health literacy (t=6.137, p<0.001) and mental health literacy (t=6.474, p<0.001) have a positive and statistically significant effect on health-seeking behaviour. These findings indicate that an increase in both variables leads to a significant increase in the level of health-seeking behaviour. CONCLUSION: As mental health literacy and health literacy increase among young women, health-seeking behaviour also increases.