İp atlamanın obeziteye etkisi
The effect of jump rope exercise on obesity
- Tez No: 1016880
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik egzersiz, Enerji harcaması, Fiziksel aktivite, İp atlama, Obezite, Aerobicexercise, Energyexpenditure, Physicalactivity, Jumprope, Obesity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Obezite, günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde hızla artan, bireylerin yaşam kalitesini düşüren ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi vücutta sağlığı bozacak düzeyde aşırı yağ birikimi olarak tanımlamaktadır. Obezite, kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkların yaygınlaşmasına neden olmakta, bireysel sağlık kadar sağlık sistemleri ve ekonomiler üzerinde de yük oluşturmaktadır. Obezitenin gelişiminde genetik, hormonal, yaş, cinsiyet, sosyoekonomik ve çevresel faktörler etkili olsa da, fiziksel aktivite yetersizliği temel nedenlerden biridir. Modern yaşamın getirdiği hareketsiz yaşam tarzı ve sedanter davranışlar, enerji alımı ile harcaması arasındaki dengeyi bozmakta; bu nedenle düzenli fiziksel aktivite obezitenin önlenmesi ve tedavisinde kritik rol oynamaktadır. Bu çalışmada ip atlama egzersizinin obezite üzerindeki etkileri incelenmiştir. İp atlama, kısa sürede yüksek enerji harcaması sağlayan, kas gruplarını ve kardiyovasküler sistemi eş zamanlı çalıştıran etkili bir aerobik egzersizdir. Düzenli uygulandığında, vücut yağ oranını azaltmaya, kilo kontrolünü desteklemeye ve kardiyorespiratuvar dayanıklılığı artırmaya katkı sağlar. İp atlamanın düşük maliyetli, kolay uygulanabilir ve özel alan gerektirmemesi, geniş kitlelerce tercih edilmesini sağlamaktadır. Zaman kısıtı olan bireyler için kısa sürede etkili sonuçlar sunması, obeziteyle mücadelede uygulanabilir bir seçenek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, ip atlama egzersizi obeziteyle mücadelede önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is an important public health problem that has been rapidly increasing in both developed and developing countries, reducing individuals' quality of life and leading to serious health complications. The World Health Organization defines obesity as excessive fat accumulation in the body at a level that impairs health. Obesity contributes to the prevalence of chronic diseases such as cardiovascular diseases, type 2 diabetes, hypertension, certain types of cancer, and musculoskeletal disorders, creating a significant burden not only on individual health but also on healthcare systems and national economies. Although genetic, hormonal, age-related, gender-based, socioeconomic, and environmental factors play a role in the development of obesity, insufficient physical activity is considered one of the primary causes. The sedentary lifestyle brought about by modern living disrupts the balance between energy intake and energy expenditure; therefore, regular physical activity plays a critical role in both the prevention and treatment of obesity. In this study, the effects of jump rope exercise on obesity were examined. Jump rope is an effective aerobic exercise that enables high energy expenditure in a short period while simultaneously engaging multiple muscle groups and the cardiovascular system. When performed regularly, it contributes to reducing body fat percentage, supporting weight control, and improving cardiorespiratory endurance. The low cost of jump rope exercise, its ease of application, and the fact that it does not require a special environment make it accessible to a wide range of individuals. Its ability to provide effective results within a short time makes it a practical option in the fight against obesity. For this reason, jump rope exercise is recommended as an effective strategy in combating obesity.