Teknoloji bağımlılığının spor ve egzersize etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of technology addiction on sports and exercise
- Tez No: 1016881
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji bağımlılığı, Spor, egzersiz, Fiziksel aktivite, Sosyal medya, Technology addiction, Sport, exercise, Physical activity, Social media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, teknoloji bağımlılığının bireylerin spor ve egzersize katılım düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Kilis ilinde yaşayan bireyler oluştururken, örneklemi gönüllülük esasına göre araştırmaya katılmayı kabul eden ve farklı yaş, cinsiyet ile fiziksel aktivite düzeylerine sahip bireylerden meydana gelmiştir. Araştırmaya toplam 251 kişi katılmış olup katılımcıların 133'ü erkek, 114'ü kadın, 4'ü ise cinsiyet bilgisini belirtmemiştir. Veriler, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik demografik bilgi formu, teknoloji bağımlılığı düzeylerini ölçen ölçek ile fiziksel aktivite ve egzersize katılım düzeyini değerlendiren ölçekler aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiş; analiz sürecinde betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak; teknoloji bağımlılığının azaltılmasında düzenli spor ve egzersiz önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. Spor ve egzersiz, bireylerin fiziksel ve psikolojik sağlığını güçlendirmenin yanı sıra, boş zamanların daha sağlıklı ve verimli bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda, özellikle genç yetişkinler ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere farklı yaş gruplarına yönelik fiziksel aktiviteyi teşvik eden programların geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu nedenle spor ve egzersiz i aktivitelerinin günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirilmesinin bireylerin genel yaşam kalitesini artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this programming study is to increase the intensity of technology in sports and exercise activities and to reveal the relationships between these variables. The research population consisted of individuals living in Kilis province, and included individuals of different ages, genders, and physical activity levels who voluntarily declined to participate in the study. A total of 251 people participated in the study; 133 were male, 114 were female, and the gender information of 4 was not recorded. Data were collected using a demographic information formula to determine distributed demographic characteristics, a scale measuring technological storage levels, and scales evaluating participation in physical activity and exercise. The obtained data were analyzed using the SPSS statistical package program; in addition to descriptive statistics, independent t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation coefficient, and regression analyses were used in the analysis process. In conclusion, regular sports and exercise stand out as important tools in reducing the power of technology. Sports and exercise allow for healthier and more productive use of leisure time, in addition to physical and psychological improvement. In this context, expanding programs that promote physical activity for different age groups, especially starting with young people and universities, is considered important. Therefore, general iii life support programs that ensure sports and exercise become an indispensable part of daily life are extended in an enhanced manner.