Primipar gebe ve eşlerine yönelik haptonomi uygulamasının prenatal bağlanma ve doğum korkusuna etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma
The effect of haptonomy application on primiparous pregnant women and their partners on prenatal attachment and fear of birth: A randomized controlled trial
- Tez No: 1016974
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TUĞUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum korkusu, Haptonomi, Prenatal bağlanma, Fear of birth, Haptonomy, Prenatal attachment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, haptonominin gebe kadınlar ve eşlerinin prenatal bağlanma ve doğum korkusu üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Araştırmayı randomizasyon yöntemi ile her grupta 36 çift olmak üzere toplam 72 çift oluşturmuştur. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Bağlanma Envanteri, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonu, Rahim İçi Baba Bağlanma Ölçeği ve Babaların Doğum Korkusu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Müdahale grubunda yer alan çiftlere beş hafta süresince toplam beş oturumdan oluşan video destekli haptonomi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t-testi, grup içi ön ve son testi karşılaştırılmasında bağımlı grup t-testi, grup zaman etkileşimini incelemek için Karma ANOVA testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre müdahale grubundaki gebelerin prenatal bağlanma envanteri ön test puan ortalaması 65,11±9,42, son test puan ortalaması 73,24±7,52 olarak, kontrol grubunda ise prenatal bağlanma envanteri ön test puan ortalaması 66,33±9,98, son test puan ortalaması 68,00±10,32 olarak belirlenmiş, müdahale grubundaki gebelerin prenatal bağlanma envanteri puan ortalamasının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Müdahale grubundaki baba adaylarının rahim içi baba bağlanma ölçeği ön test puan ortalaması 71,08±8,10 son test puan ortalaması 78,65±5,95 bulunmuş, kontrol grubunda rahim içi baba bağlanma ölçeği ön test puan ortalaması 71,64±8,96, son test puan ortalaması 72,86±11,68 olarak saptanmıştır. Müdahale grubundaki baba adaylarının rahim içi baba bağlanma ölçeği puan ortalamalarının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Müdahale grubundaki gebelerin Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonu ön test puan ortalaması 63,39±24,85, son test puan ortalaması 49,09±19,57, kontrol grubundaki gebelerin ön test puan ortalaması 63,08±20,20, son test puan ortalaması 60,63±18,83 olarak saptanarak, haptonomi uygulanan gebeler ile uygulanmayanlar arasında doğum korkusu puan ortalaması bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Müdahale grubundaki baba adaylarının Babaların Doğum Korkusu Ölçeği ön test puan ortalaması 49,67±14,27, son test puan ortalaması 41,38±11,02, kontrol grubundaki baba adaylarının ön test puan ortalaması 49,72±11,69, son test puan ortalaması 49,86±13,95 olarak belirlenerek, haptonomi uygulanan baba adayları ile uygulanmayanlar arasında doğum korkusu puan ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğu saptanmıştır (p<0,05). Dokunma ve hissetme temelli bir yaklaşım olan haptonominin prenatal bağlanmayı desteklediği ve doğum korkusunu azalttığı, prenatal dönemde anne, baba ve bebek sağlığının geliştirilmesine katkı sağlayabilecek önemli bir uygulama olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a randomized controlled experimental design to determine the effect of haptonomy on prenatal attachment and fear of childbirth among pregnant women and their partners. The study included a total of 72 couples, with 36 couples in each group, selected through randomization. Data were collected using the Personal Information Form, the Prenatal Attachment Inventory, the Wijma Childbirth Expectation/Experience Scale (Version A), the Intrauterine Father-Child Attachment Scale, and the Fathers' Fear of Childbirth Scale. Couples in the intervention group participated in a video-supported haptonomy program consisting of five sessions over a five-week period. An independent samples t-test was used for between-group comparisons; a paired samples t-test was used for within-group pre- and post-test comparisons; and a mixed ANOVA was used to examine the group-time interaction. A p<0,05 was considered statistically significant. According to the research results, the mean pretest score on the Prenatal Attachment Inventory for pregnant women in the intervention group was 65,11±9,42, and the mean posttest score was 73,24±7,52; in the control group, the mean pretest score on the Prenatal Attachment Inventory was 66.33±9.98, and the post-test mean score was 68,00±10,32. It was determined that the mean Prenatal Attachment Inventory score for pregnant women in the intervention group was statistically significantly higher than that of the control group (p<0.05). The mean pretest score on the Intrauterine Father Attachment Scale for expectant fathers in the intervention group was 71,08±8,10, and the mean posttest score was 78,65±5,95; in the control group, the mean pretest score on the Intrauterine Father Attachment Scale was 71,64±8,96, and the post-test mean score was 72,86±11,68. It was determined that the mean scores on the Intrauterine Father-Child Bonding Scale for expectant fathers in the intervention group were statistically significantly higher than those in the control group (p<0,05). The mean pretest score on the Wijma Childbirth Expectation/Experience Scale, Version A, for pregnant women in the intervention group was 63,39±24,85, and the mean posttest score was 49,09±19,57; while the mean pretest score for pregnant women in the control group was 63,08±20,20 and the mean posttest score was 60,63±18,83. A statistically significant difference was found in the mean childbirth fear scores between pregnant women who received haptonomy and those who did not (p<0,05). The mean pretest score on the Fathers' Fear of Childbirth Scale for expectant fathers in the intervention group was 49,67±14,27, and the mean posttest score was 41,38±11,02; for expectant fathers in the control group, the mean pretest score was 49,72±11,69, and the post-test mean score was 49,86±13,95. A statistically significant difference was found in the mean childbirth fear scores between expectant fathers who received haptonomy and those who did not (p<0,05). Haptonomy, an approach based on touch and sensation, is considered to support prenatal bonding and reduce fear of childbirth, and is regarded as an important practice that can contribute to improving the health of the mother, father, and baby during the prenatal period.