Erken çocukluk eğitiminde bir müze ziyareti: Artırılmış gerçeklik uygulamasının geliştirilmesi, kullanılması ve değerlendirilmesi
A museum visit in early childhood education: The development, implementation, and evaluation of an augmented reality application
  1. Tez No: 1016973
  2. Yazar: SEMA BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE FERDA BEDEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Erken çocuk eğitimi, Müze eğitimi, Müzeler, Teknoloji, Augmented reality, Early child education, Museum education, Museums, Technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, erken çocukluk eğitiminde teknoloji destekli müze gezisi uygulamasının, 5-6 yaş grubu çocukların anlık öğrenme çıktıları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Nicel ve nitel veri toplama tekniklerinin birlikte kullanıldığı bu yarı deneysel çalışma, karma araştırma deseni ile kurgulanmıştır. Araştırma süreci, kapsamlı bir materyal ve içerik geliştirme aşamasıyla başlatılmıştır. Bu kapsamda öncelikle Troya Müzesi'ne gerçekleştirilen keşif gezileri doğrultusunda çocukların gelişimsel özelliklerine uygun bir gezi güzergahı belirlenmiş ve seçilen eserler için çocukların gelişim seviyelerine uygun anlatımlar oluşturulmuştur. Uygulamanın teknoloji boyutunda, çocuklara rehberlik etmesi amacıyla bir sanal karakter tasarlanmış; bu karakter ve anlatımlar temel alınarak bir artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirilmiştir. Ayrıca sürece hazırlık olması amacıyla, çocuklara müze gezisi öncesinde araştırmacı tarafından hazırlanmış görsel ağırlıklı özel basılı broşürler dağıtılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Çanakkale il merkezindeki bir anaokulunda öğrenim gören 20'si deney ve 20'si kontrol grubu olmak üzere toplam 40 çocuk oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde deney grubu ile artırılmış gerçeklik destekli, kontrol grubu ile geleneksel yöntemle yapılandırılmış günlük müze gezileri gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrasında çocukların deneyimlerini ölçmek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen“Müze Gezisi Değerlendirme Amaçlı Derecelendirme Ölçeği”ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde grupların ölçek maddeleriyle ilişkisi Ki-Kare analizi, grup ortalamaları arasındaki farklılıklar için Mann Whitney U testi ve ölçekler arası ilişkiler Pearson Korelasyon katsayısı ile incelenmiştir (p<0,05). Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları; deney grubundaki çocukların, müze ve eserlere yönelik bilgi düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermiştir. Nitel verilerden elde edilen bulgular da bu sonucu desteklemektedir. Bu sonuçlar, artırılmış gerçeklik uygulamalarının müze ziyaretlerine entegre edilmesinin, küçük çocukların öğrenme süreçlerini desteklemede ve müze deneyimlerini zenginleştirmede önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the impact of a technology-supported museum visit application on the immediate learning outcomes of children in the 5-6 age group within the context of early childhood education. This quasi-experimental study, which employs both quantitative and qualitative data collection techniques, was designed using a mixed-methods research approach. The research process was initiated with a comprehensive material and content development phase. In this context, a tour route suitable for the developmental characteristics of children was determined based on exploratory visits to the Troy Museum, and narratives appropriate for the children's developmental levels were created for the selected artifacts. In the technology dimension of the application, a virtual character was designed to guide the children; an augmented reality application was developed based on this character and the associated narratives. Additionally, visually-oriented specially printed brochures prepared by the researcher were distributed to the children before the museum visit to prepare them for the process. The study group consists of a total of 40 children attending a kindergarten in the city center of Çanakkale, with 20 in the experimental group and 20 in the control group. During the data collection process, augmented reality-supported visits were conducted with the experimental group, while structured daily museum visits were carried out with the control group using traditional methods. Following the application, the“Rating Scale for Museum Visit Evaluation”developed by the researchers and semi-structured interview questions were used to measure the children's experiences. In the analysis of the obtained data, the relationship between the groups and the scale items was examined using Chi-Square analysis, the differences between group means were analyzed with the Mann-Whitney U test, and the relationships between scales were examined using the Pearson Correlation coefficient (p<0.05). Qualitative data were evaluated using the content analysis method. Research findings indicated that the knowledge levels of the children in the experimental group regarding the museum and the artifacts were statistically significantly higher than those of the control group. Findings obtained from the qualitative data also support this result. These results demonstrate that integrating augmented reality applications into museum visits holds significant potential for supporting the learning processes of young children and enriching their museum experiences.