Anamur koşullarında farklı ekim zamanı, alginik asit ve mikoriza uygulamalarının bezelyenin (Pisum sativum) bazı verim ve biyokimyasal özelliklerine etkisi
Effects of different planting times, alginic acid, and mycorrhiza applications on some yield and biochemical properties of pea (Pisum sativum) under Anamur conditions
- Tez No: 1016976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH HANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bezelye, Alginik asit, Mikoriza, Pisum sativum, Anamur, Pea, Alginic acid, Mycorrhiza, Pisum sativum, Anamur
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Anamur ekolojik koşullarında farklı ekim zamanlarının ve biyostimülant uygulamalarının bezelye (Pisum sativum) genotiplerinin verim ve biyokimyasal özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel materyal olarak“Yerel Kahverengi”ve“Utrillo”bezelye genotipleri kullanılmıştır. Ekimler 5 Kasım 2024, 5 Aralık 2024 ve 5 Ocak 2025 tarihlerinde üç farklı dönemde gerçekleştirilmiştir. Bitkilere gelişim düzenleyici olarak alginik asit (deniz yosunu ekstraktı), arbusküler mikorizal fungus (AMF) ve bu iki uygulamanın kombinasyonu uygulanmıştır. Araştırma kapsamında bitkilerin morfolojik gelişimleri ile antioksidan kapasitesi, toplam fenolik madde, flavonoid ve çözünür protein gibi biyokimyasal parametreleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, ekim döneminin incelenen parametreler üzerinde temel belirleyici olduğu saptanmıştır. Özellikle Kasım ayı ekimlerinde gövde uzunluğu, bakla ve tane sayısı gibi verim bileşenlerinde en yüksek değerlere ulaşılmıştır. Biyostimülantların, özellikle Yerel Kahverengi genotipinde gelişimi ve verimi önemli ölçüde teşvik ettiği görülmüştür. Biyokimyasal açıdan, geç ekimlerde düşük sıcaklık stresine bağlı olarak toplam fenolik madde miktarında artış gözlenmiştir. Özellikle mikoriza ve alginik asit uygulamalarının bitkilerin stres koşullarına karşı toleransını artırarak bazı kalite parametrelerini iyileştirdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Mersin ili Anamur ilçesi koşullarında yüksek verim için Kasım ayı her iki genotip için en uygun ekim zamanı olarak öne çıkmaktadır. Biyostimülantların ise özellikle stres koşullarında bitki gelişimini destekleyici etkileri olduğu ve bezelye yetiştiriciliğine önemli katkılar sağlayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different planting times and biostimulant applications on the yield and biochemical characteristics of pea (Pisum sativum L.) genotypes under the ecological conditions of Anamur. The“Local Brown”and“Utrillo”pea genotypes were used as experimental materials. Sowing the seeds were carried out on November 5 2024, December 5 2024 and January 5 2025 across three different periods. Alginic acid (seaweed extract), arbuscular mycorrhizal fungus (AMF), and a combination of the these two were applied to the plants as growth regulators. The study examined the plants' morphological development along with biochemical parameters such as antioxidant capacity, total phenolic content, flavonoids, and soluble protein. The results of the study indicated that the planting period was the primary determinant of the examined parameters. In particular, the highest values for yield components such as stem length, pod number, and seed count were observed in November sowings. It was observed that biostimulants significantly promoted growth and yield, particularly in the Local Brown genotype. Biochemically, an increase in total phenolic content was observed in late plantings due to low-temperature stress. In particular, it was determined that the application of mycorrhiza and alginic acid improved certain quality parameters by enhancing the plants' tolerance to stress conditions. In conclusion, November emerges as the most suitable planting time for high yields under Anamur district of Mersin province. It has been concluded that biostimulants have a beneficial effect on plant growth, particularly under stressful conditions, and will make significant contributions to pea cultivation.