Anamur yöresindeki muz seralarının özellikleri ve doğal havalandırma etkinliğinin belirlenmesi
The determination of natural ventilation efficiency and chatacteristics in banana greenhouse in Anamur region
  1. Tez No: 178651
  2. Yazar: CENGİZ TURKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Havalandırma, Sera, Anamur, Muz, Natural Ventilation, Greenhouse, Anamur, Banana
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Anamur yöresinde muz yetiştiriciliği yapılan seralarda doğal havalandırma etkinliği ve iklimsel özelliklerin muz tarımına uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada farklı tipteki muz seralarının yapısal ve işlevsel özellikleri, anket çalışması ile belirlenmiştir. Anamur ilçesindeki muz seralarını temsil eden alçak ve yüksek tip iki serada, farklı yerleşim ve yüksekliklerde hava sıcaklığı ve bağıl nem değerleri ölçülmüştür. Alçak ve yüksek tip muz seralarında; sıcaklık farkı ve rüzgar etkisiyle gerçekleşen doğal havalandırma oranı, özgül havalandırma oranı, hava değişim sayısı ve gerekli doğal havalandırma açıklığı oranları hesaplanmıştır. Anamur iklimi koşullarında muz seraları için uygun havalandırma açıklığı ve özgül havalandırma oranı değerleri belirlenmiştir. Kış dönemindeki gündüz sürelerinde iç ve dış ortam arasındaki ortalama sıcaklık farkı; alçak ve yüksek tip seralarda, sırasıyla 7.8 C ve 5.5 C olarak belirlenmiştir. Belirtilen bu değerler yaz döneminde alçak tip serada 5.6 C, yüksek tip serada ise 1.7 C olarak gerçekleşmiştir. Kış dönemindeki gündüz sürelerinde ortalama bağıl nem, alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, % 73.8 ve % 83.7 olarak hesaplanmıştır. Bu değerler yaz döneminde alçak tip serada % 65.1, yüksek tip serada ise ve % 76 olarak hesaplanmıştır. Yaz döneminde gündüz sürelerinde sıcaklık farkı etkisiyle gerçekleşen doğal havalandırma oranı alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, ortalama 68.9 m3/s ve 48.1 m3/s olarak hesaplanmıştır. Aynı dönemde rüzgar etkisiyle gerçekleşen doğal havalandırma oranı; alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, ortalama 62.71 m3/s ve 55.68 m3/s olarak hesaplanmıştır. toplam doğal havalandırma debisi alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, ortalama 93.24 m3/s ve 73.73 m3/s olarak hesaplanmıştır. Özgül havalandırma oranı, alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, ortalama 1.82 m3/m2dak ve 1.33 m3/m2dak olarak belirlenmiştir. Hava değişimi sayısı, alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, ortalama 21.40 ve 12.32 olarak hesaplanmıştır. Anamur koşullarında sera içi ve dış ortam arasında 5 C sıcaklık farkının sürdürülebilmesi için, sera taban alanına göre gerekli toplam havalandırma açıklığı oranı % 20.5 ve özgül havalandırma oranı 2.48 m3/m2dak olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to determine the natural ventilation efficiency and climatic properties of the banana greenhouses in Anamur region. Structural and functional properties of the different greenhouses where banana are grown were determined with survey studies. Air temperature and relative humidity values at different locations and heights were measured in two types of greenhouses which represent the banana greenhouses in the Anamur region. Natural ventilation rates per floor area were calculated in low and high types banana greenhouses. Natural ventilation openings ratios in the banana greenhouses were calculated according to Anamur climate. In winter period during the day time, the air temperature at 1.5 m height in low and high types greenhouses were changed in 26.839.8 C and 2734.6 C, respectively. The air temperature differences at 1.5 m height and gutter height were 5.2 C and 2.9 C in low and high greenhouses, respectively. In winter period during the day time, the average relative humidity was 79.3% and 86.4 in low and high type greenhouses. The natural ventilation rate was varied in the range of 43.188.4 m3/s in low type greenhouse while it was changed between 41.7 m3/s and 67.3 m3/s in high type greenhouse. Specific ventilation rate was calculated as 1.37 m3/m2 min and 1.01 m3/m2 min in low and high type greenhouses. An average air exchange number was found to be 16.11 and 8.74 in low and high type greenhouses. For the banana greenhouses the minimum ventilation opening ratio based on the greenhouse ground surface was found to be 8.7% for winter conditions of Anamur region.