Evde sağlık hizmeti alan yaşlı hastaların bakım vericilerinde algılanan sosyal desteğin, iyilik hali ve bakım verme deneyiminin olumlu yönlerine etkisi
The effect of perceived social support on well-being and positive aspects of caregiving experience in caregivers of elderly patients receiving home health care services
  1. Tez No: 1016982
  2. Yazar: ŞÜKRAN ÇAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TEKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verici, İyilik hali, Olumlu deneyim, Yaşlılık Tez, Caregiver, Older Adults, Positive Experience, Well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşlılığa bağlı fizyolojik değişimler, yaşanan hastalıklar, kronik sağlık problemleri gibi durumlar yaş ilerledikçe yaşlı bireylerin yaşamlarını daha zor hale getirmektedir. Yaşlı bireyler, gündelik yaşam aktivitelerini bağımsız bir şekilde sergileyememekte ve yaşamlarını başkalarına bağımlı olarak sürdürmek zorunda kalabilmektedirler. Bakım vericilerin hizmet sundukları fiziksel ve sosyal ortamın özellikleri, bakım sürecinde yaşanan zorlukları etkileyebilmektedir. Bakım verme süreci genellikle zorlu ve stresli geçen bir süreç olarak bilinmektedir. Ancak literatür incelendiğinde bakım verenlerin bu sürecin olumlu yönlerini de bildirdikleri çok sayıda bilimsel çalışma sonucuna rastlamak mümkündür. Özellikle evde sağlık hizmeti alan yaşlı bireylerin bakım vericilerinde, algılanan sosyal desteğin hem iyilik hali hem de bakım verme deneyiminin olumlu boyutları üzerindeki etkisini bütüncül olarak inceleyen çalışmalara literatürde yeterince rastlanmamaktadır. Bu durum, ilgili alanda önemli bir bilgi boşluğuna işaret etmektedir. Araştırma, Seferihisar Necat Hepkon Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi'nde 200 bakım verici ile yapılmıştır. Çalışmanın verileri, Bakım Veren Aile Bireylerine İlişkin Tanıtıcı Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Bakıcı İyilik Ölçeği ve Bakım Verme Deneyiminin Olumlu Yönleri Ölçeği ile toplanmıştır. Anket formu ve ölçekler katılımcılara yüz yüze uygulanmış; veri toplama öncesinde bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Araştırma sonucunda bakım vericilerin algıladıkları sosyal destek düzeylerinin orta düzeyde olduğu, en yüksek desteğin aileden algılandığı belirlenmiştir. Çalışmamızda algılanan sosyal destek ile bakıcı iyilik hali arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sosyal destek düzeyi arttıkça bakım vericilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilme ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilme düzeylerinin arttığı görülmüştür. Benzer şekilde bakım verme deneyiminin olumlu yönleri ile bakıcı iyilik hali arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak, bakım vericilerin psikososyal yönden desteklenmesi, sosyal destek sistemlerinin güçlendirilmesi, bireyselleştirilmiş destek programlarının yaygınlaştırılması ve bakım verme deneyiminin olumlu yönlerini ele alan çalışmaların artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aging-related physiological changes, illnesses, and chronic health conditions may increase older adults' dependence on others for daily activities. Providing care for older adults can be demanding and stressful; however, research has also highlighted positive aspects of the caregiving experience. Nevertheless, studies examining the effects of perceived social support on both caregiver well-being and positive caregiving experiences among caregivers of older adults receiving home healthcare services remain limited. This study aimed to examine the relationship between perceived social support, caregiver well-being, and positive aspects of caregiving. This study was conducted with 200 caregivers at the Home Healthcare Services Unit of Seferihisar Necat Hepkon State Hospital. Data were collected using the Caregiver Descriptive Information Form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Caregiver Well-Being Scale, and Positive Aspects of Caregiving Scale through face-to-face interviews. The findings showed that caregivers had moderate levels of perceived social support, with family members providing the highest level of support. Perceived social support was positively associated with caregiver well-being. Higher levels of perceived social support were associated with improved ability to meet basic needs and maintain daily functioning. Additionally, positive aspects of caregiving were significantly associated with caregiver well-being. These findings highlight the importance of strengthening social support systems and providing psychosocial interventions for caregivers of older adults receiving home healthcare services. Individualized support programs may contribute to improving caregiver well-being and enhancing positive caregiving experiences. Further research is recommended to explore factors that promote positive aspects of caregiving.