Adölesan doğum oranlarının büyük veri analiziyle incelenmesi
Investigation of adolescent birth rates with big data analysis
- Tez No: 1016981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Adölesan doğurganlık hızı, Adölesan gebelik, Bölgesel dağılım, Gelir grupları, Büyük veri analizi, Doğum, Gebelik, Veri analizi, Adolescent fertility rate, Adolescent pregnancy, Regional distribution, Income groups, Big data analysis, Delivery, Pregnancy, Data analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, 2000–2024 yılları arasında adölesan doğurganlık hızlarının bölgelere ve gelir düzeylerine göre zamansal eğilimlerini büyük veri analiziyle inceleyerek bölgesel ve sosyoekonomik eşitsizlikleri ortaya koymayı ve yüksek riskli grupları belirlemeyi amaçlamıştır. YÖNTEM: Araştırma, ekolojik ve tekrarlayan kesitsel tasarıma sahip, ikincil verilere dayalı nicel, tanımlayıcı ve karşılaştırmalı nitelikte bir büyük veri analizidir. Veriler, 2000–2024 yılları için Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası veri tabanlarından elde edilmiştir. Bu çalışmada“adölesan doğum oranı”ifadesi, adölesan doğurganlık hızı anlamında kullanılmıştır. Adölesan doğurganlık hızı, ilgili yaş grubundaki 1.000 kadın başına düşen yıllık canlı doğum sayısı olarak tanımlanmış; erken (10–14 yaş) ve geç (15–19 yaş) adölesan dönemler ayrı değerlendirilmiştir. Veriler Microsoft Excel kullanılarak temizlenmiş ve düzenlenmiş; eksik değer, veri tutarlılığı ve yinelenen kayıt kontrollerinin ardından Python programlama dili ile analiz edilmiştir. BULGULAR: Erken adölesan dönemde en yüksek doğurganlık hızları Afrika Bölgesi'nde, en düşük hızlar ise Avrupa ve Batı Pasifik bölgelerinde gözlenmiştir. Düşük gelirli ülkelerde doğurganlık hızı binde 15,08'den 7,82'ye, yüksek gelirli ülkelerde ise binde 0,28'den 0,03'e gerilemiştir. Geç adölesan dönemde en yüksek değerler Sahra Altı Afrika'da, en düşük değerler Avrupa ve Orta Asya'da saptanmıştır. Düşük gelirli ülkelerde doğurganlık hızı binde 174,39'dan 77'ye, yüksek gelirli ülkelerde ise binde 29,34'ten 6,68'e düşmüştür. Bulgular, adölesan doğurganlığın düşük gelirli ülkelerde daha yüksek olduğunu göstermektedir. SONUÇ: Adölesan doğurganlık hızları bölgelere ve gelir gruplarına göre önemli farklılıklar göstermektedir. Büyük veri analizleri, bu eşitsizliklerin belirlenmesine ve kanıta dayalı müdahale stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to identify regional and socioeconomic inequalities and to identify high-risk groups by examining the temporal trends in adolescent fertility rates by region and income level between 2000 and 2024 using big data analysis. METHOD: This study is a big data analysis of a quantitative, descriptive, and comparative nature, based on secondary data and employing an ecological and repeated cross-sectional design. The data were obtained from World Health Organization and World Bank databases for the years 2000–2024. In this study, the term“adolescent birth rate”is used to refer to the adolescent fertility rate. The adolescent fertility rate is defined as the annual number of live births per 1,000 women in the relevant age group; early (ages 10–14) and late (ages 15–19) adolescence were evaluated separately. The data were cleaned and organized using Microsoft Excel; following checks for missing values, data consistency, and duplicate records, the data were analyzed using the Python programming language. RESULTS: The highest fertility rates during early adolescence were observed in the African Region, while the lowest rates were observed in the European and Western Pacific regions. In low-income countries, the fertility rate declined from 15.08 per 1,000 to 7.82 per 1,000, while in high-income countries, it fell from 0.28 per 1,000 to 0.03 per 1,000. During the late adolescent period, the highest rates were found in Sub-Saharan Africa, while the lowest rates were observed in Europe and Central Asia. In low-income countries, the fertility rate fell from 174.39 per thousand to 77, while in high-income countries, it dropped from 29.34 per thousand to 6.68. The findings indicate that adolescent fertility is higher in low-income countries. CONCLUSION: Adolescent fertility rates vary significantly by region and income group. Big data analyses help identify these disparities and contribute to the development of evidence-based intervention strategies.