Termofilik basillerin ürettiği ekzopolisakkaritlerin biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Investigation of the biological activities of exopolysaccharides produced by thermophilic bacilli
- Tez No: 1017000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAR KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Termofilik bakteriler, Thermophilic bacteria
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bakteriyel ekzopolisakkaritler (EPS), antimikrobiyal, antibiyofilm, biyouyumlu ve yapısal olarak kararlı biyopolimerler olmaları nedeniyle gıda, biyoteknoloji ve biyomedikal alanlarda dikkat çekmektedir. Özellikle termofilik ve patojen olmayan bakterilerden, başta Geobacillus türleri olmak üzere elde edilen EPS'ler; üretim süreçlerindeki teknolojik avantajları ve yüksek sıcaklığa dayanıklı yapıları nedeniyle umut verici doğal bileşiklerdir. Ancak termofilik Geobacillus kaynaklı EPS'lerin biyolojik etkilerine ilişkin veriler halen sınırlıdır. Bu kapsamda, 14 farklı termofilik kaynaktan elde edilen EPS örnekleri taranmış, biyolojik açıdan öne çıkan altı örnek ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bulgular, bu EPS'lerin Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilere karşı değişen düzeylerde antimikrobiyal aktivite gösterdiğini, buna karşın Candida türleri üzerinde belirgin bir inhibitör etki oluşturmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca özellikle Geobacillus kökenli EPS'lerin Pseudomonas aeruginosa biyofilm oluşumunu konsantrasyona bağlı olarak güçlü biçimde baskıladığı, bazı örneklerde yüksek konsantrasyonlarda biyofilm oluşumunun tamamen durduğu ve sub-MİK düzeylerinde quorum sensing ile ilişkili pigment üretimini azalttığı belirlenmiştir. Sitotoksisite analizleri bu biyopolimerlerin belirli konsantrasyon aralıklarında biyouyumlu olduğunu gösterirken, FT-IR ve TGA sonuçları karakteristik polisakkarit yapısını ve belirgin termal kararlılığını doğrulamıştır. Bu veriler, Geobacillus kaynaklı termofilik EPS'lerin doğal, güvenli ve çok yönlü biyoteknolojik adaylar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Bacterial exopolysaccharides (EPSs) have attracted considerable attention in the food, biotechnology, and biomedical fields due to their antimicrobial, antibiofilm, biocompatible, and structurally stable properties. In particular, EPSs produced by thermophilic, non-pathogenic bacteria, especially members of the genus Geobacillus, are promising natural compounds because of their technological advantages in production processes and resistance to high temperatures. However, data on the biological activities of EPSs derived from thermophilic Geobacillus strains remain limited. In this context, EPS samples obtained from 14 different thermophilic sources were screened, and six biologically prominent samples were selected for detailed investigation. The findings showed that these EPSs exhibited varying levels of antimicrobial activity against both Gram-positive and Gram-negative bacteria, while no significant inhibitory effect was observed against Candida species. Moreover, EPSs of Geobacillus origin markedly suppressed Pseudomonas aeruginosa biofilm formation in a concentration-dependent manner, with complete inhibition of biofilm production observed in some samples at higher concentrations and reduced production of quorum sensing-associated pigment at sub-MIC levels. Cytotoxicity analyses indicated that these biopolymers were biocompatible within certain concentration ranges, while FT-IR and TGA analyses confirmed their characteristic polysaccharide structure and notable thermal stability. Collectively, these findings suggest that thermophilic EPSs derived from Geobacillus are natural, safe, and versatile candidates for biotechnological applications.