Psikolojik dayanıklılığın görev performansına etkisinde öz saygının aracı rolü
The mediating role of self-esteem in the effect of psychological resilience on task performance
  1. Tez No: 1017003
  2. Yazar: AHMET FURKAN AKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SERHAT ANAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Görev performansı, Psikolojik dayanıklılık, Öz saygı, Duty performance, Hardiness on psychological
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel gayesi; modern iş dünyasının en kritik dinamiklerinden biri olan psikolojik dayanıklılığın görev performansı üzerindeki belirleyici etkisini çözümlemek ve bu stratejik ilişkide öz saygının üstlendiği aracılık rolünü ampirik bir düzlemde test etmektir. Bu doğrultuda araştırma, Tokat Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerde görev yapan çalışanların dinamiklerini mercek altına alarak, bölgesel kalkınmanın merkezindeki iş gücüne yönelik literatürdeki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Çalışma, bireysel bir direnç mekanizması olan psikolojik dayanıklılığın, iş çıktılarının merkezinde yer alan görev performansını hangi örgütsel ve psikolojik kanallarla şekillendirdiğini derinlemesine incelemeyi hedefler. Bu doğrultuda araştırma; zorluklar karşısında esneklik gösteren çalışanların, kendilerine duydukları öz saygı sayesinde bu içsel potansiyeli nasıl sürdürülebilir bir başarıya ve yüksek performansa dönüştürdüğünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın sonuçlarının, hem örgütsel psikoloji ve yönetim yazınına teorik bir katkı sunması hem de uygulamada üretim ve sanayi sektöründeki insan kaynakları stratejileri ile çalışan verimliliğini artırmaya yönelik pratik, yönetsel çözümler üretmesi beklenmektedir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Tokat Organize Sanayi Bölgesinde aktif olarak çalışan bireyler oluşturmakta, örneklemini ise ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 250 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Örgüt Temelli Öz Saygı Ölçeği ve Görev Performansı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri ile Hayes (2018) tarafından geliştirilen PROCESS Macro (Model 4) kullanılarak aracılık analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, psikolojik dayanıklılık ile öz saygı, psikolojik dayanıklılık ile görev performansı ve öz saygı ile görev performansı arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Regresyon analizleri, psikolojik dayanıklılığın görev performansını ve öz saygıyı anlamlı biçimde yordadığını, ayrıca psikolojik dayanıklılık ve öz saygının birlikte görev performansını anlamlı düzeyde açıkladığını ortaya koymuştur. Aracılık analizi sonuçları, öz saygının psikolojik dayanıklılık ile görev performansı arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, psikolojik dayanıklılık ile görev performansı arasındaki ilişkinin öz saygı aracılığıyla güçlenebileceğini işaret etmektedir. Bu çerçevede öz saygı, çalışanların psikolojik kaynaklarını kullanma biçimlerini etkileyen bir kişisel özellik olarak değerlendirilebilir. Çalışma, mevcut literatüre ampirik katkı sunmakta ve ileride yapılacak ampirik araştırmalar için kavramsal bir altyapı oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular, görev performansının anlaşılmasında psikolojik dayanıklılık ve öz saygının önemli bireysel kaynaklar olduğunu ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to analyze the decisive impact of psychological resilience, one of the most critical dynamics of the modern business world, on task performance, and to empirically test the mediating role of self-esteem in this strategic relationship. In line with this purpose, the study aims to fill the gap in the literature regarding the workforce at the center of regional development by examining the dynamics of employees working in enterprises operating within the Tokat Organized Industrial Zone. The study intends to delve deeply into how psychological resilience, as an individual mechanism of resistance, shapes task performance—which lies at the heart of work outcomes—through which organizational and psychological channels. Accordingly, the research aims to reveal how employees who demonstrate flexibility in the face of difficulties transform this internal potential into sustainable success and high performance through their self-esteem. The results of the study are expected to contribute theoretically to both organizational psychology and management literature, as well as to generate practical, managerial solutions aimed at increasing employee productivity and human resources strategies in the production and industrial sectors in practice. The research was conducted using a correlational survey model. The population of the study consists of individuals actively working in Turkey, and the sample consists of 250 employees selected using an accessible sampling method and who voluntarily participated in the research. The Demographic Information Form, the Psychological vii Resilience Scale, the Organization-Based Self-Esteem Scale, and the Task Performance Scale were used as data collection tools. Pearson correlation analysis, simple and multiple linear regression analyses, and mediation analysis using the PROCESS Macro (Model 4) developed by Hayes (2018) were used to analyze the obtained data. The research findings show positive and statistically significant relationships between psychological resilience and self-esteem, psychological resilience and task performance, and self-esteem and task performance. Regression analyses revealed that psychological resilience significantly predicted task performance and self-esteem, and that psychological resilience and self-esteem together significantly explained task performance. Mediation analysis results indicate that self-esteem plays a partial mediating role in the relationship between psychological resilience and task performance. The findings suggest that the relationship between psychological resilience and task performance can be strengthened through self-esteem. In this context, self-esteem can be considered a personal characteristic that influences how employees utilize their psychological resources. This study provides an empirical contribution to existingliterature and creates a conceptual framework for future empirical research. The findings reveal that psychological resilience and self-esteem are important individual resources in understanding task performance.