Jinekolojik kanser tanısı almış kadınların tanı almadan önceki süreçte sağlık kuruluşuna başvuru süresini etkileyen faktörler
Factors affecting the time taken by women diagnosed with gynaecological cancer to seek care at a healthcare facility prior to diagnosis
- Tez No: 1017009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHTIŞEN KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Genital hastalıklar-kadın, Onkolojik hemşirelik, Genital diseases-female, Oncologic nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma jinekolojik kanser tanısı almış kadınların tanı almadan önceki süreçte sağlık kuruluşuna başvuru süresini etkileyen faktörlerin belirlenmesini amaçlayan tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemi, jinekolojik kanser tanısı almış 138 kadın hasta oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından 15.03.2025-01.07.2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Kadercilik Eğilim Ölçeği ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS v22 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık ve basıklık katsayıları ile kontrol edilmiştir. Ölçeklerin güvenilirlik düzeyleri Cronbach's Alpha değerleri hesaplanarak ölçülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma, bağımsız gruplar t testi, one way anova, pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarında p<0.05 olarak elde edilen değerler istatistiksel açıdan anlamlı olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan katılımcıların jinekolojik şikayetlerinin başlangıcından sağlık kuruluşuna kadar geçen sürenin 1.06±2.40 ay olduğu, %41.3'ünün jinekolojik şikayetleri için geleneksel yöntem kullandığı tespit edilmiştir. Sağlık kuruluşuna başvuru süresini, eğitim durumu, ikamet edilen yer ve geleneksel yöntem kullanımının etkilediği belirlenmiştir. Sağlık kuruluşuna başvuru süresi ile cinsel yaşam kalitesi(r=0.372) ve geleneksel yöntem kullanımı(r=0.254) arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur(p<0.05). Yaş, evlilik süresi, kadercilik eğilimi ve benlik saygısı ile sağlık kuruluşuna başvuru süresi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Cinsel yaşam kalitesinin (β=0.341; p<0.05) ve jinekolojik şikâyetlerde geleneksel yöntem kullanımının (β=0.202; p<0.05) sağlık kuruluşuna başvuru süresi anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Cinsel yaşam kalitesi ve jinekolojik şikâyetlerde geleneksel yöntem kullanımı, sağlık kuruluşuna başvuru süresine ilişkin varyansın %16'sını açıklamaktadır. Jinekolojik kanserli kadınlara yönelik artmış cinsel yaşam kalitesi ve geleneksel yöntem kullanmanın tanı alma süresini geciktirici faktörler olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study aimed at identifying the factors influencing the time taken for women diagnosed with gynaecological cancer to seek care at a healthcare facility prior to their diagnosis. The study sample consisted of 138 female patients diagnosed with gynaecological cancer. Data were collected by the researcher between 15 March 2025 and 1 July 2025. The Personal Information Form, the Rosenberg Self-Esteem Scale, the Fatalism Tendency Scale and the Quality of Sexual Life Scale were used to collect the data. The data were analysed using SPSS v22. The suitability of the data for a normal distribution was checked using skewness and kurtosis coefficients. The reliability levels of the scales were measured by calculating Cronbach's Alpha values. The analysis of the data involved the use of frequency, percentage, mean and standard deviation, the independent samples t-test, one-way ANOVA, Pearson's correlation and regression analysis. In the analysis results, values obtained with p<0.05 were considered statistically significant. It was found that the time elapsed from the onset of gynaecological complaints to seeking care at a healthcare facility was 1.06 ± 2.40 months, and that 41.3 per cent of the participants used traditional methods for their gynaecological complaints. It was determined that the time taken to seek care at a healthcare facility was influenced by educational status, place of residence and the use of traditional methods. A statistically significant positive correlation was found between the time taken to seek care at a healthcare facility and quality of sexual life (r=0.372) and the use of traditional methods (r =0.254) (p<0.05). No significant relationship was found between age, duration of marriage, fatalistic tendencies and self-esteem, and the time taken to seek medical care. It was determined that quality of sexual life (β=0.341; p<0.05) and the use of traditional methods for gynaecological complaints (β=0.202; p<0.05) significantly predicted the time taken to seek medical care. Quality of sexual life and the use of traditional methods for gynaecological complaints account for 16 per cent of the variance in the time taken to seek medical attention. It can be said that, for women with gynaecological cancer, an improved quality of sexual life and the use of traditional methods are factors that delay the time taken to receive a diagnosis.