Kanal tedavili üst santral dişlerde kavite tasarımlarının ve ferrule etkisinin sonlu elemanları analiziyle incelenmesi
Investigation of cavity designs and the ferrule effect in endodontically treated maxillary central incisors by finite element analysis
- Tez No: 1017008
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TOMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Ferrule, Kök kanal tedavisi, Stres-mekanik, Biomechanics, Ferrule, Root canal therapy, Stress-mechanical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, anatomik olarak şekillendirilebilir cam fiber post ile restore edilen endodontik tedavi görmüş üst santral dişlerde ferrule varlığının ve farklı retansiyon kavitesi geometrilerinin stres dağılımı üzerindeki etkileri üç boyutlu sonlu elemanlar analizi (FEA) ile değerlendirilmiştir. Modeller, ferrule bulunmayan ve ferrule bulunan olmak üzere iki ana gruba ayrılmış, her bir grup kendi içinde referans model, Retansiyon Alanı 1 (RA1) ve Retansiyon Alanı 2 (RA2) alt gruplarına ayrılmıştır. Tüm modellere, insizal kenardan 2 mm servikalde palatinal yüzeye dişin uzun ekseni ile 45° açı yapacak şekilde 100 N büyüklüğünde statik oblik kuvvet uygulanmıştır. Ferrule bulunmayan modeller arasında referans model, tüm modelde 263.09 MPa ve dentinde 187.54 MPa ile en yüksek maksimum eşdeğer gerilme değerini göstermiştir. Bu grupta RA1 modeli dentinde en düşük gerilme değerini göstermiştir (62.74 MPa); RA2 modelinde ise dentin gerilmesi 89.80 MPa olarak bulunmuş ve referans modele kıyasla daha dengeli bir stres dağılımı gözlenmiştir. Ferrule bulunan grupta ise genel stres değerlerinin ferrule bulunmayan gruba göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ferrule bulunan referans modelde dentin gerilmesi 86.93 MPa iken, RA1 ve RA2 modellerinde bu değerler sırasıyla 85.99 MPa ve 85.70 MPa olarak bulunmuştur. Ferrule bulunan modeller arasında en düşük toplam maksimum eşdeğer gerilme RA1 modelinde (148.38 MPa), en yüksek toplam maksimum eşdeğer gerilme ise RA2 modelinde (175.75 MPa) saptanmıştır. Çalışmanın sınırları içinde, ferrule varlığının özellikle servikal dentin bölgesindeki stres yoğunlaşmasını azalttığı; ferrule bulunmayan modellerde ise internal retansiyon kavitesi tasarımlarının stres dağılımını iyileştirdiği belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, RA1 tasarımının ferrule bulunmayan modellerde en elverişli biyomekanik davranışı gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of ferrule presence and different retention cavity geometries on stress distribution in endodontically treated maxillary central incisors restored with anatomically shaped glass fiber posts by using three-dimensional finite element analysis (FEA). The models were divided into ferrule-free and ferrule-present groups and further subdivided according to cavity configuration as reference model, Retention Area 1 (RA1), and Retention Area 2 (RA2). A static oblique load of 100 N was applied to the palatal surface at a 45° angle, 2 mm cervically from the incisal edge, under standardized boundary conditions. Among the ferrule-free models, the reference model showed the highest maximum equivalent stress, with 263.09 MPa in the whole model and 187.54 MPa in dentin. In this group, RA1 showed the lowest dentin stress value (62.74 MPa), whereas RA2 exhibited a dentin stress value of 89.80 MPa, indicating a more favorable stress distribution compared with the reference model. In the ferrule-present group, overall stress values were lower than in the ferrule-free group. The ferrule reference model showed a dentin stress value of 86.93 MPa, while RA1 and RA2 demonstrated dentin stress values of 85.99 MPa and 85.70 MPa, respectively. The lowest overall maximum equivalent stress among ferrule-present models was observed in RA1 (148.38 MPa), whereas RA2 showed the highest overall maximum stress in this group (175.75 MPa). Within the limitations of this study, ferrule presence was found to reduce stress concentration, particularly in the cervical dentin region. In addition, internal retention cavity designs improved stress distribution in ferrule-free models, with RA1 showing the most favorable biomechanical behavior.