Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye raporunda ekonomi başlıklarına hukuki çözümler
Legal solutions to economic issues in the European Commission's Turkey report
- Tez No: 1017025
- Danışmanlar: PROF. DR. OYTUN MEÇİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Birliği hukuku, European Union Commission, European Union law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde özellikle ekonomi ve maliye ekseninde karşılaştığı sorunları, Avrupa Komisyonu Türkiye Raporları temelinde ve hukuki bir perspektifle analiz etmektedir. Çalışmanın hareket noktası, üyelik sürecindeki yavaşlamanın literatürde çoğunlukla siyasal kriterler üzerinden açıklanmasına karşın ekonomik ve mali uyumun, Kopenhag ve Maastricht kriterleri bakımından belirleyici bir ağırlığa sahip olmasıdır. Bu bağlamda tez, ekonomik uyumun yalnızca makro göstergelerle değil, aynı zamanda hukuki düzenlemelerin niteliği, kurumsal kapasite ve uygulama-denetim mekanizmalarının etkinliği üzerinden anlaşılabileceği varsayımıyla kurgulanmıştır. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş; temel veri kaynağı olarak Avrupa Komisyonu'nun 2021–2024 Türkiye Raporları kullanılmıştır. Raporlarda yer alan tespitler, AB müktesebatının ilgili çerçevesi ve Türkiye'deki hukuki-kurumsal yapılanma ile birlikte değerlendirilmiş; karşılaştırmalı bir okuma yoluyla uyum ve uyumsuzluk alanları görünür kılınmıştır. Tezin analitik ağırlık merkezi, ekonomi ve para politikası, vergilendirme, sosyal politika ve istihdam, işletme ve sanayi politikası, mali ve bütçesel hükümler, malların ve sermayenin serbest dolaşımı, mali hizmetler, istatistik ve mali kontrol başlıklarından oluşmaktadır. Sonuç olarak tez, raporlarda tekrar eden eleştirilerin önemli bir bölümünün normatif eksiklikten çok uygulama açığı ve denetim kapasitesi sorunlarıyla ilişkili olduğunu tartışmakta; bu tespitler üzerinden mevzuat, kurumsal koordinasyon ve hesap verebilirlik ekseninde hukuki çözüm önerileri sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Türkiye's challenges in the European Union (EU) accession process with a specific focus on economic and fiscal chapters, drawing primarily on the European Commission's Türkiye Reports. The study departs from the observation that the slowdown of the accession trajectory is frequently explained through political criteria, while economic and financial alignment remains a core requirement in the context of the Copenhagen and Maastricht frameworks. Accordingly, the thesis adopts the assumption that economic alignment should be examined not only through macroeconomic indicators but also through the quality of legal regulations, institutional capacity, and the effectiveness of implementation and oversight mechanisms. A qualitative design is employed. The European Commission's 2021–2024 Türkiye Reports constitute the principal data source, and the assessments in these reports are examined together with the relevant EU acquis and Türkiye's legal-institutional arrangements. By relying on comparative and analytical reading, the research identifies areas of alignment and misalignment, and it makes visible the relationship between economic performance discussions and the underlying legal-institutional framework. The analytical core of the thesis covers economic and monetary policy, taxation, social policy and employment, enterprise and industrial policy, financial and budgetary provisions, free movement of goods and capital, financial services, statistics, and financial control. The thesis argues that recurring criticisms in the reports are often linked less to the absence of legal norms than to“implementation gaps”and limited supervisory capacity. Building on these findings, the study develops legal solution proposals centered on legislation, institutional coordination, transparency, and accountability.