Evlilikte bilinçli farkındalığı yordamada beden algısı ve sosyal medyanın cazibesi
Body perception and the affinity of social media as predictors of marital mindfulness
- Tez No: 1017026
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GONCA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beden algısı, Bilinçli farkındalık, Evlilik, Sosyal medya, Body image, Mindfulness, Marriage, Social media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bireyler, duygusal, fiziksel ve yaşam görüşü gibi özellikler açısından kendilerine yakın hissettikleri bir kişi ile gönüllülük esasına dayalı olarak evlilik yoluyla hayatlarını birleştirmektedirler. Bu araştırmanın amacı da evlilikte bilinçli farkındalığa ilişkin daha fazla bilgi edinebilmektir. Bu amaçla, cinsiyet, eğitim durumu, ekonomik durum ve çocuk sahibi olup olmama açısından evlilikte bilinçli farkındalık düzeylerinin farklılık gösterip göstermediği, yaş ve evlilik süresi ile evlilikte bilinçli farkındalık düzeyinin ilişkili olup olmadığı ve beden algısı ve sosyal medyanın cazibesinin evlilikte bilinçli farkındalığı yordayıp yordamadığı araştırılmıştır. Araştırmaya 18 yaş ve üzeri 203 kadın ve 212 erkek olmak üzere 415 kişi katılmıştır. Araştırma verileri Evlilikte Bilinçli Farkındalık, İki Boyutlu Beden İmgesi Ölçeği, Sosyal Medyanın Cazibesi Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak çevrimi ortamda toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t testi, tek yönlü varyans analizi, varyans analizi sonuçlarının anlamlı bulunduğu durumlarda farkın hangi gruplar arasında olduğunu anlamak için Hochberg testi, Pearson korelasyon katsayısı ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre, ekonomik duruma göre bireylerin evlilikte bilinçli farkındalık düzeyleri arasında anlamlı farklılık vardır; cinsiyet, eğitim durumu, çocuk sahibi olup olmama açısından anlamlı farklılık yoktur. Yaşa ve evlilik süresine göre de bireylerin evlilikte bilinçli farkındalık düzeyleri değişmemektedir. Evlilikte bilinçli farkındalık ile beden algısının alt boyutu olan görünüm ile pozitif yönde orta düzeyde, işlevler ile pozitif yönde orta düzeyde ve sosyal medyanın cazibesi ile negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Evlilikte bilinçli farkındalığı beden algısının alt boyutları olan görünüm ve işlevlerin yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu değişkenler birlikte, evlilikte bilinçli farkındalık düzeyindeki varyansın %16,6'sını açıklamaktadır. Yordayıcı değişkenlerin evlilikte bilinçli farkındalık üzerindeki etkisi göreli önem sırası görünüm ve işlevler alt boyutlarıdır.
Özet (Çeviri)
Individuals voluntarily unite their lives through marriage with someone they feel close to in terms of emotional, physical, and life views. The aim of this research is to gain more information about mindful awareness in marriage. For this purpose, it was investigated whether the level of mindful awareness in marriage differed in terms of gender, education level, economic status, and whether there were children; whether there was a relationship between age and duration of marriage and the level of mindful awareness in marriage; and whether body image and the affinity of social media predicted mindful awareness in marriage. 415 people participated in the study, including 203 female and 212 male aged 18 and over. Research data were collected online using the Mindful Awareness in Marriage Scale, the Two-Dimensional Body Image Scale, the Social Media Allure Scale, and a Personal Information Form. In the analysis of the data, an independent samples t-test, one-way analysis of variance, Hochberg test to determine which groups showed significant differences in cases where the results of the analysis of variance were found, Pearson correlation coefficient, and multiple linear regression analysis were used. According to the findings, there is a significant difference in the level of self-awareness in marriage among individuals according to economic status; there is no significant difference in terms of gender, education level, and whether they have children. The level of self-awareness in marriage does not change according to age and duration of marriage. There is a moderately positive correlation between self-awareness in marriage and appearance (a sub-dimension of body image), a moderately positive correlation with functions, and a weakly negative correlation with the allure of social media. It was concluded that self-awareness in marriage is predicted by the appearance and functions sub-dimensions of body image. Together, these variables explain 16,6% of the variance in the level of self-awareness in marriage. The relative importance of the predictor variables on self-awareness in marriage is highest for the appearance and functions sub-dimensions.