STEM/STEAM eğitimi modeli ve MAKER hareketinin öğrencilerin yaratıcılık düzeylerine etkisi
The impact of the STEM/STEAM education model and the MAKER movement on students' creativity levels
  1. Tez No: 1017034
  2. Yazar: DİDEM ÜREGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ TOKDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin temelli sanat eğitimi, Maker hareketi, STEAM eğitimi, Sanatsal yaratıcılık, Discipline based art education, Maker movement, STEAM education, Artistic creativity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, görsel sanatlar dersi kapsamında uygulanan STEAM ve Maker hareketi temelli eğitimlerin öğrencilerin yaratıcılık düzeylerine etkisi incelenmiştir. Yaratıcı düşünme becerisi, bireylerin karar verme süreçlerini zenginleştirme, problem çözme yeteneklerini geliştirme, eleştirel düşünmeyi destekleme, özgün üretimler gerçekleştirme ve bağımsız kavramlar arasında ilişki kurma gibi günümüz dünyasında kritik öneme sahip becerilerin gelişimini desteklemektedir. Bu becerilerin erken yaşlarda kazandırılması, bireylerin bilişsel ve sanatsal gelişimleri açısından birikimsel ilerlemenin önemli bir ön koşulu olarak değerlendirilmektedir. Eğitim-öğretim sürecinde uygun öğretim yöntem ve yaklaşımlarının kullanılması, öğrencilerin yaratıcılık düzeylerinin artırılmasında etkili olmaktadır. Bu bağlamda, bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütüncül bir yaklaşımla bir araya getiren STEAM yaklaşımı ile üretim, tasarım, iş birliği ve paylaşımı merkeze alan Maker hareketi, yaratıcılığı destekleyen çağdaş eğitim modelleri arasında yer almaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu bir devlet okulunda öğrenim gören toplam otuz altı altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desen kullanılmıştır. Veriler, Erol (2019) tarafından geliştirilen Sanatsal Yaratıcılık Değerlendirme (SAYAD) Ölçeği aracılığıyla toplanmış ve SPSS 31 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Normallik (Shapiro–Wilk testi) ve varyans homojenliği (Levene testi) sonuçlarına göre verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiş; bu nedenle Wilcoxon Signed Rank testi ve Mann–Whitney U testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, deney grubunda STEAM yaklaşımına dayalı olarak gerçekleştirilen eğitimlerin ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda, görsel sanatlar derslerinde STEAM ve Maker temelli uygulamaların yaygınlaştırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of STEAM and Maker movement-based education implemented within the scope of visual arts courses on students' creativity levels. Creative thinking skills support the development of abilities that are critically important in today's world, such as enriching individuals' decision-making processes, developing problem-solving skills, supporting critical thinking, producing original work, and establishing relationships between independent concepts. Acquiring these skills at an early age is considered an important prerequisite for cumulative progress in terms of individuals' cognitive and artistic development. The use of appropriate teaching methods and approaches in the education and training process is effective in increasing students' creativity levels. In this context, the STEAM approach, which brings together the disciplines of science, technology, engineering, art, and mathematics in a holistic approach, and the Maker movement, which focuses on production, design, collaboration, and sharing, are among the contemporary educational models that support creativity. The sample group of the study consists of a total of thirty-six sixth-grade students attending a public school. An experimental design from quantitative research methods was used in the study. Data were collected using the Artistic Creativity Assessment (SAYAD) Scale developed by Erol (2019) and analyzed using the SPSS 31 package program. According to the normality (Shapiro–Wilk test) and variance homogeneity (Levene test) results, the data were found not to be normally distributed; therefore, the Wilcoxon Signed Rank test and Mann–Whitney U test were applied. The findings revealed a statistically significant difference between the pre-test and post-test scores in the experimental group, based on the STEAM approach. In line with the research results, recommendations were made for the widespread implementation of STEAM and Maker-based applications in visual arts courses.