Hepatit B tanısında kullanılabilecek orsein-temelli potansiyometrik biyosensörler
Orcein-based potentiometric biosensors that can be used in the diagnosis of hepatitis B
- Tez No: 1017035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Biyosensörler, Elektrokimyasal sensörler, Potansiyometrik sensörler, Biosensors, Electrochemical sensors, Potentiometric sensors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Hepatit B virüsü (HBV), dünya çapında yaklaşık 350 milyon kişinin kronik enfeksiyonla yaşadığı tahmin edilen önemli bir küresel sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. HBV ile ilişkili komplikasyonlarla ilişkili yüksek ölüm oranı, yetersiz tanıdan önemli ölçüde etkilenmektedir ve bu durum, özellikle enfeksiyon oranlarının genellikle daha yüksek olduğu kaynak kısıtlı ortamlarda hassas, düşük maliyetli tespit yöntemlerine olan kritik ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu çalışmada, biyolojik matrislerde hepatit B yüzey antijeninin (HBsAg) belirlenmesi için orsein molekülü kullanılarak ekonomik bir potansiyometrik biyosensör geliştirildi. Optimal biyosensör bileşimi %32,0 poli (vinil klorür) (PVC), %4,0 orsein, %63,0 o–nitrofeniloktileter (o–NPOE) ve %1,0 potasyum tetrakis(p-klorofenil)borat (KTpClPB) olarak belirlendi. Hazırlanan biyosensörlerin yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelendi. Geliştirilen biyosensör geniş bir doğrusal konsantrasyon aralığı (2,5–20 ppm) ve düşük tespit sınırı (2,45 ppm) sergiledi. Seçicilik çalışmalarında, kanda bulunabilecek çeşitli iyonlar ve moleküller kullanıldı ve geliştirilen biyosensör diğer girişim yapabilecek türlerin varlığında HBsAg'ye karşı en yüksek potansiyel yanıtı sergiledi. Önerilen biyosensör pH 5,0–8,0 aralığında pH değişimlerinden etkilenmeden güvenilir bir şekilde çalışabilmektedir. Kanın pH'ını da kapsayan bu değer aralığı nötr koşullarda biyosensörün ideal performansa sahip olduğunu göstermektedir. Geliştirilen orsein temelli biyosensörler fetal sığır serumu (FBS) örneklerinde uygulandı ve bu biyosensörün alternatif ELISA testlerinden önemli ölçüde üstün olduğu belirlendi. Bu çalışmada sunulan verilere dayanarak, geliştirilen biyosensörün kan serumu da dahil olmak üzere çeşitli biyolojik örnek türlerinde HBsAg analizine iyi bir alternatif olabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virus (HBV) infection continues to be a major global health concern, with an estimated 350 million individuals living with chronic infection worldwide. The high mortality associated with HBV-related complications is significantly impacted by under-diagnosis, highlighting the critical need for sensitive, low-cost detection methods, particularly in resource-limited settings where infection rates are often higher. In this study, a low cost potentiometric biosensor was developed using the orcein molecule for the determination of hepatitis B surface antigen (HBsAg) in biological matrices. The optimal biosensor composition was determined as 32.0% PVC, 4.0% orcein, 63.0% o–NPOE, and 1.0% KTpClPB. The surface morphologies of the prepared biosensors were examined by scanning electron microscopy (SEM). The developed biosensor exhibited a wide linear concentration range (2.5–20 ppm) and a low detection limit (2.45 ppm). In selectivity studies, various ions and molecules normally found in blood were used, and the developed biosensor exhibited the highest potential response to HBsAg in the presence of these other interfering species. The proposed biosensor was also shown to work reliably in the pH range of 5.0–8.0 without being affected by pH changes. This range, which includes the blood pH value, demonstrates that the biosensor performs optimally under neutral conditions. The developed orcein-based biosensors were applied to fetal bovine serum (FBS) samples containing HBsAg and were found to be significantly superior to alternative ELISA tests. Combined, based on data presented in this study, it can be proposed that this biosensor might be a good alternative to the analysis of HBsAg in diverse biological sample types including blood serum.