STEAM (STEM + sanat) eğitiminde mandala etkinliklerinin 6. sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve yaratıcı düşünmelerine etkisi
The effects of mandala activities in STEAM (STEM + art) education on the mathematic achievement and creative thinking of 6th grade students
- Tez No: 747945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE FAYDAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: STEAM, mandala, çember, akademik başarı, bilimsel yaratıcılık, nicel araştırma, nitel araştırma, karma araştırma, STEAM, mandala, circle, academic achievement, scientific creativity, quantitative research, qualitative research, mixed research
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik(STEAM) entegrasyonunun ortaokul altıncı sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve yaratıcılık düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çember konusunun öğretimi için ses dalgalarının yayılması, videolar, internet ortamı ve mandala sanatından faydalanılmıştır. Uygulanan STEAM etkinliği ile matematik derslerinde takip edilen mevcut eğitimden farklı olarak öğrencilerin matematik başarılarının artacağı düşünülmüştür. Ayrıca öğretmenlere farklı bakış açısı kazandırılacağı tahmin edilmektedir. Birinci Bölümde; problemin durumu, önemi, sınırlılıklar, varsayımlar, tanımlar ve kısaltmalar yer almaktadır. İkinci Bölümde; matematik, STEAM, mandala, çember ve tarihsel gelişimleri ile ilgili çalışmalar bulunmaktadır. Üçüncü Bölümde; çalışmanın modeli, grubu, Çember Başarı Testi, geliştirilme süreçleri, Bilimsel Yaratıcılık ve Tasarım Değerlendirme Rubriği ile uygulamaları açıklanmıştır. Veri analizleri yapılarak araştırmanın geçerliği ve güvenirliği, araştırmacının rolü verilmiştir. Araştırmada gömülü deneysel karma yöntem kullanılmıştır. Yöntemin nicel boyutunda yarı deneysel desen, nitel boyutunda ise durum çalışması ele alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul şehrindeki bir ortaokulda öğrenim gören 6.sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Kontrol grubunda 16, deney grubunda 16 öğrenci yer almıştır. Kontrol grubunda mevcut öğretim programı ile Matematik ders kitabından yararlanılarak ders yapılmıştır. Deney grubunda geliştirilen STEAM odaklı mandala etkinliğiuygulanmış ve Matematik ders kitabıyla konu anlatımı desteklenmiştir. Uygulama aşaması üç hafta sürmüş ve bu süreçte etkinlik gerçekleştirilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin çember konusunda başarı düzeylerini belirlemek için Çember Başarı Testi geliştirilmiştir. Test geliştirme sürecinde geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Tüm analizler sonucunda 20 soruluk testin sonuçları SPSS.23 programında incelenerek Cronbach'sAlpha güvenirlik katsayısı KR20 0,786 ve KR21 0,759 bulunmuştur. Sonuçlar, geliştirilen Çember Başarı Testi'nin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermekte ve bu çalışmada kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak; nicel analizler için araştırmacı tarafından hazırlanan“Çember Başarı Testi”; nitel analizler için Barak ve Doppelt (2000) tarafından geliştirilen ve Gülhan (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Bilimsel Yaratıcılık Rubriği”, tasarım kağıtları ve Gülhan (2016)'nın geliştirdiği“Tasarım(Ürün) Değerlendirme Rubriği”kullanılmıştır. Çember Başarı Testi'nden elde edilen nicel veriler SPSS 23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak deney grubunda uygulanan STEAM eğitimini takip eden öğrenciler ile kontrol grubunda mevcut eğitim programına göre ders görenlerin akademik başarıları kıyaslandığında olumlu yönde anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Ayrıca Bilimsel Yaratıcılık Rubriği ile yapılan değerlendirmeye göre yaratıcılık düzeylerinin de olumlu etkilendiği sonucuna varılmıştır. Dördüncü Bölümde; araştırmanın nicel incelenmesinde kullanılan Çember Başarı Testi'ne yönelik istatistik, normallik analizleri, deney ve kontrol grupları arasındaki ilişkinin sonuçları verilmiştir. Bağımlı ve bağımsız grupların başarı düzeyleri ön ve son testlere göre t-testi ile analiz edilerek çalışmanın ilk üç problemine cevap bulunmuştur. Nitel incelenmesinde ise Bilimsel Yaratıcılık ve Tasarım Değerlendirme Rubriği kullanılmıştır. Betimsel analiz yapılarak ulaşılan bulgular ile dördüncü alt problem yanıtlanmıştır. STEAM eğitimi uygulanan deney grubu öğrencilerinde konuyu kavrama, matematik başarı düzeylerinde ve yaratıcılıklarında artma meydana geldiği sonucu saptanmıştır. Beşinci Bölümde ise; STEAM eğitiminin sanat boyutu mandala etkinlikleri ile ilişkilendirilerek öğrencilerin matematiğe karşı ilgilerinin, başarı düzeylerinin ve bilimsel yaratıcılıklarının geliştiğine yönelik elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Ayrıca, araştırmanın bütün aşamalarından sonra elde edilen sonuçlara göre öneriler yazılmıştır. Literatür incelendiğinde STEAM ile ilgili matematik konuları ele alınarak yürütülen bilimsel araştırmaların çok az olduğu görülmektedir. Dolayısıyla yapılan tez çalışmasının literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the effects of science, technology, engineering, art and mathematics (STEAM) integration on the mathematics achievement and creativity levels of middle school sixth grade students. For this purpose, the propagation of sound waves, videos, internet environment and mandala art were used for teaching the circle subject. With the STEAM activity applied, it was thought that the mathematics achievement of the students would increase, unlike the current education followed in mathematics lessons. In addition, it is expected that teachers will gain a different perspective. In the First Chapter; status of the problem, its importance, limitations, assumptions, definitions and abbreviations. In the second part; There are studies on mathematics, STEAM, mandala, circle and their historical development. In the Third Chapter; The model and group of the study, the Circle Achievement Test and its development processes, the Scientific Creativity and Design evaluation Rubric and its applications are explained. The validity and reliability of the research and the role of the researcher were given by data analysis. Embedded experimental mixed method was used in the research. The quasi-experimental design was used in the quantitative dimension of the method, and the case study in the qualitative dimension. The study group of the research consisted of 6th grade students studying in a secondary school in Istanbul in the 2020-2021 academic year. There were 16 students in the control group and 16 students in the experimental group. In the control group, the course was taught by using the current curriculum and the Mathematics textbook. The STEAM-focused mandala activity developed in the experimental group was applied and the lecture was supported with the Mathematics textbook. The implementation phase lasted for three weeks and the activity was carried out in this process. The Circle Achievement Test was developed to determine the success levels of secondary school students in circle. During the test development process, validity and reliability studies were carried out. As a result of all analyzes, the results of the 20-question test were analyzed in the SPSS.23 program and the Cronbach'sAlpha reliability coefficient was found to be KR20 0.786 and KR21 0.759. These results show that the developed Circle Achievement Test is valid and reliable, and this test was used in the thesis study. As data collection tools;“Circle Achievement Test”prepared by the researcher for quantitative analysis;“Scientific Creativity Rubric”developed by Barak and Doppelt (2000) and adapted into Turkish by Gülhan (2016), design papers and“Design (Product) Evaluation Rubric”developed by Gülhan (2016) were used for qualitative analysis. Quantitative data obtained from the Circle Achievement Test were analyzed with the SPSS 23.0 package program. As a result, when the academic achievements of the students who followed the STEAM training applied in the experimental group and those who took the course according to the current training program in the control group were compared, a significant positive difference was obtained. In addition, according to the evaluation made with the Scientific Creativity Rubric, it was concluded that creativity levels were also positively affected. In the Fourth Chapter; For the Circle Achievement Test used in the quantitative analysis of the research, the results of statistics, normality analysis, the relationship between the experimental and control groups are given. The success levels of the dependent and independent groups were analyzed with the t-test according to the pre- and post-tests and the answers to the first three problems of the study were found. In the qualitative analysis, Scientific Creativity and Design Evaluation Rubric was used. The fourth sub-problem was answered with the findings obtained by descriptive analysis. It was determined that the students in the experimental group who received STEAM education had an increase in their understanding of the subject, their mathematics achievement levels and their creativity. In the Fifth Chapter; By associating the art dimension of STEAM education with mandala activities, the results obtained regarding the development of students' interest in mathematics, their level of success and scientific creativity are presented. In addition, suggestions were written according to the results obtained after all stages of the research. When the literature is examined, it is seen that there are very few scientific researches carried out by dealing with mathematical topics related to STEAM.Therefore, it is thought that the thesis study will make an important contribution to the literature.