Bahçedeki tüm ağaçlara karşı: Feyyaz Kayacan yapıtlarında etkilenme endişesi
Against all the trees in the garden: Anxiety of influence in the works of Feyyaz Kayacan
  1. Tez No: 1017069
  2. Yazar: HÜMEYRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Etkilenme endişesi, Varoluşçuluk, Anxiety of influence, Existentialism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Feyyaz Kayacan'ın yapıtlarında yazma eylemi önemli bir konuma sahiptir. Yazarın neredeyse tüm yapıtlarında yazıyla ilişkili olan bir karakterin varlığından söz edilebilir. Bu bağlamda Feyyaz Kayacan'ın yapıtları bir yönüyle yazar kimliğine yönelik bir sorgulamanın sonucudur. Ancak yazma eylemi metinlerde bir zafer ânı olarak kurgulanmaz. Bunun tersine yazı endişenin bizzat kendisidir. Endişe yazmaya karar verme, yazma ve yazı-sonrası durum olarak ifade edilebilecek yazının tüm evrelerine yayılır ve onun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu endişenin“karakterin”iç sıkıntısı olduğu söylenemez. Endişe daha önce yazılmış olan yapıtlar ve bunları oluşturan yazarlara yöneliktir. Kayacan'ın karakterleri gecikmiştir, Harold Bloom'un Etkilenme Endişesi'nde ephebe ya da genç şair olarak nitelendirdiği konumdadırlar. Bu nedenle karakterler açısından“kimlik”kim olmadıklarıyla yakından ilgilidir. Edebi öncüsünden farklılaşmak isteyen genç şair kendisini öncülünün“karşıt”ı olarak konumlandırır. Kayacan'ın yapıtlarındaki bu“karşıtlık”varoluşçuluk odağında bir toplum eleştirisi olarak okunmuştur. Bu çalışmada ise yazma eylemi söz konusu olduğunda mücadelenin asıl nesnesinin edebi öncü olduğu ileri sürülmektedir. Çalışmanın teorik çerçevesi Harold Bloom'un etkilenme endişesi kavramı merkeze alınarak oluşturulmuş, Kayacan'ın yapıtları yakın okuma yöntemiyle incelenmiştir. Birinci bölümde edebi etkilenme kavramının analizi tartışmalı yönleriyle birlikte ele alınmıştır. Ardından gelen sonraki üç bölümde Kayacan'ın öyküleri yazar karakterin etkilenme endişesini kronolojik olarak takip etmektedir.“Yazar Karakterin Doğumu”edebi öncüyle tanışma anı olan“okuma”eylemine,“Yazar Karakterin Hesaplaşması”yazma eylemine,“Yazar Karakterin 'Ölüm'leri”ise yazı-sonrası durumuna ayrılmıştır. Kayacan'ın tek romanı Çocuktaki Bahçe ve şiirleri“Bahçeyi Sayfalara Hapsetmek”adlı ayrı bir bölümde incelenmiştir. Endişenin daha“dolaysız”bir biçimde yer aldığı bu iki türde yazarın daha önceki yapıtlarını etkilenme endişesi bağlamında okumaya elverişli kılan taraflar incelenmiştir. Feyyaz Kayacan'ın yapıtlarını birbirlerine bağlayan ortak nesneler hem yazma eylemini hem de bu eylemin endişe verici tarafını vurgular. Bu nesneleri takip etmek yazarın çoğu zaman örtük bir biçimde yer verdiği yazar karakteri ve onun endişesini görünür hâle getirir. Bahçe, ağaç, toprak, kapı, duvar, pencere, el, parmak gibi yinelenen nesneler ölü şairin, ilhamın, kısırlığın ve gecikmişliğin ifadesidir. Bu bağlamda Kayacan'ın tiyatro metni Mutlu Azınlık dışındaki tüm yapıtları (Şişedeki Adam, Sığınak Hikâyeleri, Cehennemde Bir Yusuf, Gibiciler, Hiçoğlu'nun Serüvenleri, Bir Deli Değilin Defterleri, Çocuktaki Bahçe, Kaşık Havası ve Benim Örümceğim Başka) yakın okuma yöntemiyle incelenmiş, etkilenme endişesinin bu yapıtların merkez noktalarından biri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Writing occupies an important position in the works of Feyyaz Kayacan. Nearly all of the his works feature a character associated with the act of writing. In this respect, Kayacan's works may be considered, in part, as the outcome of an inquiry into authorial identity. Yes writing is not represented as a moment of triumph. On the contrary, writing itself becomes a source of anxiety. This anxiety permeates every stage of the writing process, -from the decision to write and the act of writing itself to its aftermath- and constitues an inseparable component of it. This anxiety cannot be reduced to the“character's”inner distress. Rather, it is directed toward previously written works and the authors who produced them. Kayacan's characters are belated figures; they occupy the position that Harold Bloom, in The Anxiety of Influence, identifies as the ephebe, or young poet. For this reason, from the perspective of these characters,“identity”is closely related to what one is not. The young poet, seeking to differentiate himself from his literary precursor, positions himself in opposition to that precursor. This sense of“opposition”in Kayacan's works has often been read as a form of social critique centered on existentialism. In this study, however, it is argued that, in relation to the act of writing, the primary object of struggle is the literary precursor. The theoretical framework of the study is constructed around Harold Bloom's concept of the anxiety of influence, and Kayacan's works are examined through the method of close reading. In the first chapter, the concept is discussed in terms of literary influence analysis, along with its problematic aspects. In the following three chapters, Kayacan's short stories trace the writer-character's anxiety in a chronological manner.“The Birth of the Writer-Character”focuses on the act of“reading”as the moment of encounter with the literary precursor,“The Writer-Character's Confrontation”is devoted to the act of writing, and“The 'Deaths' of the Writer-Character”addresses the aftermath of writing. Kayacan's only novel and his poems are examined in a separate chapter entitled“Confining the Garden to the Pages”. In these two genres, in which anxiety appears more directly, the study examines the features that render the author's earlier works amenable to a reading within the framework of the anxiety of influence. The recurring objects that connect Kayacan's works to one another emphasize both the act of writing and its anxiety-laden dimension. Tracing these objects renders visible the writer-character, who is often implicitly present in the texts, along with his anxiety. Recurrent objects such as the garden, tree, soil, door, wall, window, hand, and finger are expressions of the dead poet, inspiration, creative barrenness, and belatedness. In this context, all of Kayacan's works excluding the theatrical text Mutlu Azınlık (Şişedeki Adam, Sığınak Hikâyeleri, Cehennemde Bir Yusuf, Gibiciler, Hiçoğlu'nun Serüvenleri, Bir Deli Değilin Defterleri, Çocuktaki Bahçe, Kaşık Havası and Benim Örümceğim Başka) are examined through the close reading method. The study concludes that the anxiety of influence constitutes one of the central concerns running through these works.