Ebelerin ebelik yönetmeliğine ilişkin bilgi düzeyleri ile mesleki yetki algıları ve aidiyet duyguları arasındaki ilişki
Examining the relationship between midwives' knowledge of the midwifery regulation, perceived professional authority, and professional belonging
- Tez No: 1017074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebe, ebelik yönetmeliği, mesleki yetki algısı, mesleki aidiyet, bilgi düzeyi, Midwife, midwifery regulation, professional authority perception, professional belonging, knowledge level
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada Türkiye'de görev yapan ebelerin Ebelik Yönetmeliği'ne ilişkin bilgi düzeyleri ile mesleki yetki algıları ve mesleki aidiyet duyguları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte tasarlanan araştırma, Türkiye genelinde özel ve kamu kurumlarında çalışan 400 ebe ile yürütülmüştür. Veriler 01 Temmuz 2025 – 25 Şubat 2026 tarihleri arasında Google Form aracılığıyla çevrimiçi ortamda toplandı. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Soru Formu, Ebelik Mesleğinin Yetkileri ile İlgili Algı Ölçeği, Ebelik Aidiyet Ölçeği ve araştırmacılar tarafından geliştirilen Ebelik Yönetmeliği Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 ile analiz edilmiş; Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. BULGULAR: Ebelerin mesleki yetki algısı toplam puan ortalaması 66,498±10,740, mesleki aidiyet toplam puan ortalaması 88,773±20,082 ve Ebelik Yönetmeliği bilgi puan ortalaması 15,548±1,578 (20 üzerinden) olarak belirlenmiştir. Mesleki yetki algısı ile mesleki aidiyet arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki (ρ=0,444; p<0,001), yönetmelik bilgi düzeyi ile mesleki aidiyet arasında ise düşük ancak anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki (ρ=0,151; p<0,01) saptanmıştır. Lisansüstü eğitim düzeyine sahip ebelerin her iki ölçekte de daha yüksek puanlara sahip olduğu görülmüştür. SONUÇ: Türkiye'de görev yapan ebelerin mesleki yetki algıları, aidiyet duyguları ve yönetmelik bilgi düzeyleri orta-yüksek düzeyde seyretmektedir. Mesleki yetki algısı güçlendikçe aidiyet duygusunun da derinleştiği görülmektedir. Ebelik lisansüstü eğitiminin yaygınlaştırılması, hizmet içi mevzuat eğitimlerinin planlanması ve dernek üyeliklerinin desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This study aimed to examine the relationship between midwives working in Turkiye's knowledge of the Midwifery Regulation and their perceptions of professional authority and sense of professional belonging. MATERIAL AND METHOD: This descriptive and correlational study was conducted with 400 midwives working in public and private institutions across Turkey. Data were collected online via Google Forms between July 01, 2025 and February 25, 2026. A Sociodemographic Questionnaire, the Perception Scale Related to the Authorities of the Midwifery Profession, the Midwifery Belonging Scale, and the Midwifery Regulation Knowledge Form developed by the researchers were used as data collection tools. Data were analyzed using SPSS 22.0 and Spearman correlation analysis was applied. RESULTS: The mean score for professional authority perception was 66.498±10.740, the mean score for professional belonging was 88.773±20.082, and the mean score for the Midwifery Regulation Knowledge Form was 15.548±1.578 out of 20. A significant positive relationship was found between professional authority perception and professional belonging (ρ=0.444; p<0.001), and a low but statistically significant positive relationship was found between regulation knowledge and professional belonging (ρ=0.151; p<0.01). Midwives with postgraduate education had significantly higher scores on both scales. CONCLUSION: Midwives working in Turkiye demonstrate moderate-to-high levels of professional authority perception, sense of belonging, and regulation knowledge. The findings suggest that as professional authority perception strengthens, the sense of belonging deepens accordingly. Expanding postgraduate midwifery education, integrating legislative training into in-service programs, and supporting professional association membership are recommended.