Bir üniversite hastanesinde kurulan sigara bıraktırma kliniğine müracaat eden hastaların analizi
Analysis of patients applying to a smoking cessation clinic established in a university hospital
  1. Tez No: 1017075
  2. Yazar: EMRE CENBERLİTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bupropion, NRT, Sigara Bıraktırma, Sitizin, Vareniklin, Sigarayı bırakma, Bupropion, NRT, Smoking Cessation, Cytisine, Varenicline
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sigara bağımlılığı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelen ve her yaş grubunu etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemidir. Araştırmamızda bir üniversite hastanesine bağlı sigara bıraktırma kliniğinin hasta kayıtlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız retrospektif, kesitsel bir çalışma olup 01 Ağustos 2020 ile 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında SAMÜ SEAH'a bağlı sigara bıraktırma polikliniğine başvuran hastaların özel bilgileri paylaşılmadan yaş, cinsiyet, meslek, kronik hastalık durumu, verilen tedaviler, sigara tüketim özgeçmişleri, Fagerstrom skorları hastane otomasyon sistemi kullanılarak elde edilmiştir. Veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya toplam 432 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan 399' unun sigara bıraktırma verisine ulaşılabilmiştir. Hastaların %63,66'sı (n=275) erkeklerden oluşmuştur. Araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalamaları 44,69±12,05, yaş medyanları 44(18-75) olarak saptanmıştır. Hastaların %81,21'i (n=350) evlilerden, %43,06'sı (n=186) yüksek öğrenim görenlerden, %34,03'ü (n=146) alkol kullanımı olanlardan, %44,08'i (n=190) kronik hastalığı olanlardan oluşmuştur. Hastaların Fagerstrom skoru ortalamaları 5,66±2,43 olarak hesaplanmıştır. Hastalarla kişi başı ortalama 2,21±1,28 kez görüşülmüştür. Hastaların sigara tüketim süreleri ortalama 27,38±16,57 paket/yıl olarak hesaplanmıştır. Hastalardan %35,19'una (n=152) kombine tedavi başlanmıştır. Kombine tedavi olarak hastaların %88,15'ine (n=134) Bupropion, NRT kombinasyonu başlanmıştır. Tedavi sonucu bilinen 399 hastanın %54,39'u (n=217) en az 1 ay sigarayı bırakmıştır. Tedavi sonucu bilinen 399 hastanın %34,09'u (n=136) sigarayı bırakmıştır. Sigarayı bırakan hastaların, bırakamayanlara göre Fagerstrom skoru anlamlı olarak düşükken(p=0,024), hastalarla yapılan kişi başı görüşme sayısı (p<0,001) anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Sigarayın bırakan hastaların evde başka sigara tüketen kişi varlığı oranı, bırakamayanlara göre daha düşük bulunmuştur(p=0,003). Sonuç: Hastaların yaklaşık üçte birinin sigara tüketimini bıraktığı görülmüştür. Kombine tedavi kullanılan hastaların sigara bırakma oranı diğer tedavi seçeneklerine göre yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Smoking addiction is a serious public health problem that is one of the leading preventable causes of death and affects all age groups. Our study aimed to examine the patient records of a smoking cessation clinic affiliated to a university hospital. Materials and methods: Our study is a retrospective, cross-sectional study. Age, gender, occupation, chronic disease status, treatments given, smoking histories, and Fagerstrom scores of patients who applied to the smoking cessation clinic affiliated to SAMÜ SEAH between August 01, 2020 and August 31, 2024 were obtained using the hospital automation system without sharing their personal information. The data were analyzed using the SPSS package program. Results: A total of 432 patients were included in the study. Smoking cessation data could be accessed for 399 of the patients. 63.66% of the patients (n=275) were male. The mean age of the patients included in the study was 44.69±12.05, and the median age was 44 (18-75). 81.21% (n=350) of the patients were married, 43.06% (n=186) had higher education, 34.03% (n=146) were alcohol users, and 44.08% (n=190) had chronic diseases. The mean Fagerstrom score of the patients was calculated as 5.66±2.43. The patients were interviewed an average of 2.21±1.28 times per person. The mean duration of smoking of the patients was calculated as 27.38±16.57 packs/year. Combined treatment was started for 35.19% (n=152) of the patients. Bupropion and NRT combination was started for 88.15% (n=134) of the patients as combined treatment. Of the 399 patients with known treatment results, 54.39% (n=217) quit smoking for at least 1 month. Of the 399 patients with known treatment results, 34.09% (n=136) quit smoking. While the Fagerstrom score of the patients who quit smoking was significantly lower than those who could not quit (p=0.024), the number of interviews per person with the patients (p<0.001) was significantly higher. The rate of other smokers at home was found to be lower in patients who quit smoking than in those who could not quit (p=0.003). Conclusion: It was observed that approximately one third of the patients quit smoking. The smoking cessation rate of patients who used combined treatment was found to be higher than other treatment options.