Chora Manastırı Kilisesi (Kariye camii) tasvirlerinin Palaiologoslar dönemindeki yeri
The place of the depictions in the Chora Monastery Church (Kariye mosque) during the Palaiologan period
  1. Tez No: 1017073
  2. Yazar: MELİS ALEYNA ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bizans kiliseleri, Bizans resim sanatı, Bizans sanatı, Bizans İmparatorluğu, Byzantion, Kariye Cami, Kariye Müzesi, Sanat tarihi, Byzantine churchs, Byzantine painting art, Byzantine art, Byzantine Empire, Byzantion, Kariye Mosque, Kariye Museum, Art history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
IV. Haçlı Seferi sonucunda Konstantinopolis'te kurulmuş olan Latin İmparatorluğu yerini 1261 yılında kentin ele geçirilmesiyle yeniden Bizans hakimiyetine bırakmıştır. Bizans İmparatorluğu 1261-1453 yılları arasında Palaiologos Hanedanlığı ile yönetilmiştir. Palaiologoslar Döneminde Bizans İmparatorluğu'nda siyasi, askeri ve ekonomik açıdan birçok sorun ortaya çıkmıştır. Ancak tüm olumsuz koşullara rağmen sanat ve kültür kapsamında büyük bir canlanma yaşanmıştır. Palaiologoslar Dönemi özellikle resim sanatında yüksek kaliteye ulaşmış ve Bizans kiliselerinin iç süslemeleri mozaik ve fresk programlarıyla dönemin gelişen sanat üslubunu yansıtmıştır. Bu dönem tarihsel süreç içerisinde“Palaiologoslar Rönesansı”olarak adlandırılmıştır. Geç Dönem Bizans sanatı üslubunu en güçlü şekilde yansıtan başlıca örnek, günümüzde“Kariye Camii”olarak bilinen“Chora Manastırı Kilisesi”olmuştur. Tarihi IV. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen ve ilk arkeolojik verileri VI. Yüzyıla kaydedilen yapı, Komnenoslar Hanedanlığı Dönemi'nde birkaç defa yenilenmiştir. Kilisenin Palaiologoslar Dönemi ile etkileşimi Latin istilası sebebiyle tahrip olmuş yapı kurgusunun onarılması kapsamında gerçekleşmiştir. Döneminin entelektüel bir devlet adamı olan Theodoros Metokhites, 1316-1321 yılları arasında manastırı tekrardan yapılandırmıştır. Mozaik ve fresk programıyla Palaiologoslar Dönemi'nin resim sanatı üslubunu başkent merkezli bir kurguda yansıtan Metokhites'in kilisesi, Palaiologoslar Rönesansı'nın en değerli yapılarından olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Latin Empire, established in Constantinople following the Fourth Crusade, was replaced by Byzantine rule in 1261 when the city was recaptured. The Byzantine Empire was ruled by the Palaiologos dynasty from 1261 to 1453. During the Palaiologos period, the Byzantine Empire faced numerous political, military, and economic challenges. However, despite all these adverse conditions, there was a significant revival in the arts and culture. The Palaiologos period achieved a high level of quality, particularly in the art of painting, and the interior decorations of Byzantine churches—with their mosaic and fresco programs—reflected the evolving artistic style of the era. This period has been referred to as the“Palaiologan Renaissance”within the historical narrative. The primary example that most powerfully reflects the style of Late Byzantine art is the“Chora Monastery Church,”known today as the“Kariye Mosque.”Believed to date back to the 4th century, with the earliest archaeological evidence dating to the 6th century, the structure was renovated several times during the Komnenos Dynasty. The church's interaction with the Palaiologos period took place within the context of restoring the building's structure, which had been damaged due to the Latin invasion. Theodoros Metokhites, an intellectual statesman of his time, rebuilt the monastery between 1316 and 1321. With its mosaic and fresco program, Metokhites's church reflects the artistic style of the Palaiologos period within a capital-centered framework, making it one of the most valuable structures of the Palaiologan Renaissance.