Divle Obruk peynirinde aflatoksin M1 varlığının araştırılması
Investigation of aflatoxin M1 presence in Divle Obruk cheese
- Tez No: 1017114
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin M1, Ayrancı (Karaman), ELISA, Gıda Güvenliği, Mikotoksin, Obruk Peyniri, Aflatoxin M1, Ayrancı (Karaman), Cheese, ELISA, Food Safety, Mycotoxins
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veterinerlik Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Karaman Ayrancı yöresine özgü geleneksel Divle Obruk peynirlerindeki aflatoksin M1 kontaminasyon düzeylerini saptamak ve gıda güvenliği risklerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Mağara koşullarında olgunlaştırılan bu peynirler, mikrobiyal aktivite ve mikotoksin oluşumu açısından potansiyel risk taşımaktadır. Çalışma kapsamında bölgedeki farklı üreticilerden toplanan peynir numuneleri, ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) yöntemi kullanılarak aflatoksin M1 varlığı yönünden incelenmiş ve elde edilen veriler yasal limitlerle kıyaslanmıştır. Analiz sonuçları, örneklerdeki aflatoksin M1 seviyelerinin üretim süreci ve olgunlaşma koşullarıyla doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Bulgular; hammadde kalitesi, hijyen standardizasyonu ve kontrollü depolama parametrelerinin gıda güvenliğini sağlamadaki kritik önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmanın, geleneksel peynir üretimindeki toksikolojik risklerin azaltılmasına ve yerel üreticiler için bilimsel bir veri kaynağı oluşturulmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the aflatoxin M1 contamination levels in traditional Divle Obruk cheeses, specific to the Karaman/Ayrancı region, and to evaluate the associated food safety risks. These cheeses, ripened under unique cave conditions, carry potential risks in terms of microbial activity and mycotoxin formation. Within the scope of the study, cheese samples collected from various local producers in the region were analyzed for the presence of aflatoxin using the ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) method, and the obtained data were compared with legal regulatory limits. The analysis results indicate that aflatoxin levels in the samples are directly correlated with the production process and ripening conditions. The findings revealed the critical importance of raw material quality, hygiene standardization, and controlled storage parameters in ensuring food safety. This study aims to contribute to the mitigation of toxicological risks in traditional cheese production and to serve as a scientific data resource for local producers.