Van Bölgesi'nde kistik ekinokokkozis olgularının radyolojik ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi (2012–2024)
Evaluation of radiological and epidemiological features of cystic echinococcosis cases in Van Region (2012–2024)
- Tez No: 1017129
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Parazitoloji, Molecular Medicine, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Echinococcus granulosus, Epidemiyoloji, Kistik ekinokokkozis, Radyoloji, Echinococcus granulosus, Cystic echinococcosis, Epidemiology, Radiology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
Özet
ÖZET Atay M, Van Bölgesi'nde Kistik Ekinokokkozis Olgularının Radyolojik ve Epidemiyolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi (2012–2024), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2026. Bu çalışmada, 2012-2024 yılları arasında Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kistik ekinokokkozis ön tanısıyla başvuran toplam 1101 hastanın radyolojik ve epidemiyolojik verileri geriye dönük yöntemle detaylıca incelenmiştir. Radyolojik verisine ulaşılabilen 1034 hastanın 645'inde (%62.4) hastalık pozitifliği kesin olarak doğrulanmıştır. İncelenen vakaların %55'i kadın, %45'i erkek olup hastalığın en yüksek oranda 11-20 yaş grubunda (%21) saptandığı görülmüştür. On yaş ve altındaki çocuklar ise tüm vakaların %10'unu meydana getirmektedir. Organ tutulumu dikkatle değerlendirildiğinde karaciğer %75 oranı ile birinci, akciğer ise %16 oranı ile ikinci sıradadır. Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre en yaygın kist tipi Kistik Ekinokokkozis Evre 1 (CE1) olarak bulunmuştur; ancak ne yazık ki vakaların %34'ünde kist tipi radyoloji raporlarında belirtilmemiştir. Görüntüleme yöntemleri arasında en yüksek tespit oranı hepatobilier ultrasonografi (%74) ile elde edilmiştir. İlçe bazlı insidans analizinde Saray (135.0/100.000), Gürpınar (122.8/100.000) ve Çatak (122.2/100.000) ilçeleri en yüksek değerlerle öne çıkmaktadır. Kırsal alanlardaki pozitiflik oranı (%68), kentsel alanlara (%61) kıyasla çok daha yüksektir. Elde edilen tüm bu bulgular, Van bölgesinde kistik ekinokokkozis hastalığının endemik seyrini koruduğunu ve bölgeye özgü koruyucu halk sağlığı stratejilerine olan ihtiyacın aciliyetini açıkça ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Atay M, Evaluation of Radiological and Epidemiological Features of Cystic Echinococcosis Cases in Van Region (2012–2024), Van Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Molecular Medicine, Master's Thesis, Van, 2026. In this study, the radiological and epidemiological data of 1,101 patients admitted to Van Training and Research Hospital with a preliminary diagnosis of cystic echinococcosis between 2012 and 2024 were retrospectively analyzed in detail. Radiological data were accessible for 1,034 patients, of whom 645 (62.4%) were definitively confirmed as cystic echinococcosis-positive. Among the confirmed cases, 55% were female and 45% were male, with the highest proportion recorded in the 11–20 age group (21%). Children aged ten and below constituted 10% of all cases. Regarding organ involvement, the liver ranked first with a rate of 75%, and the lung ranked second with 16%. According to the World Health Organization classification, Cystic Echinococcosis Stage 1 (CE1) was the most frequently detected cyst type; however, unfortunately, the cyst type was not documented in 34% of the radiological reports. Hepatobiliary ultrasonography yielded the highest detection rate (74%) among all imaging modalities. District-level incidence analysis identified Saray (135.0/100,000), Gürpınar (122.8/100,000), and Çatak (122.2/100,000) as the highest-burden areas. Positivity in rural areas (68%) was markedly higher than in urban areas (61%). All these findings clearly demonstrate that cystic echinococcosis maintains its endemic course in the Van region and highlight the urgent need for region-specific preventive public health strategies.