Hemşirelerin yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına ilişkin görüşlerinin ve öğrenme gereksinimlerinin belirlenmesi
Identifying nurses' views and learning needs regarding the use of artificial intelligence technologies
- Tez No: 1017130
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ULUPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Görüş, öğrenme gereksinimi, yapay zekâ teknolojileri, hemşireler, Views, learning needs, artificial intelligence technologies, nurses
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı; hemşirelerin yapay zekâ teknolojilerinden yararlanma durumlarını, bu konudaki görüşlerini ve öğrenme gereksinimlerini belirlemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki araştırmanın örneklemini, yataklı tedavi kurumlarında çalışan 389 hemşire oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Form; hemşirelerin tanıtıcı özellikleri, yapay zekâ teknolojileri hakkındaki bilgi, deneyim, görüşlerine ve öğrenme gereksinimlerine ilişkin toplam 36 sorudan oluşmuştur. Veriler SPSS 27 programında; frekans, yüzdelik, ortalama, standart sapma, Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Bonferroni testi, ki-kare testleriyle analiz edilmiştir. Hemşirelerin %95,6'sının hemşirelikte yapay zekâ teknolojileri hakkında eğitim almadığı, %83,3'ünün ise eğitim almak istediği belirlenmiştir. Yapay zekâ teknolojileri konusundaki bilgi kaynakları sosyal medya ve internet (%83,3), meslektaşlar (%63), bilimsel yayınlardır (%30,3). Hemşirelik uygulamalarında en sık kullanılan yapay zekâ teknolojileri; yapay zekâ destekli hastane bilgi sistemleri (%75,8), elektronik sağlık kayıtları (%73,3), tıbbi cihaz ve araçları (%69,4), hasta izleme ve takip (%61,4) sistemleridir. Hemşirelerin %87,1'i yapay zekâ teknolojilerinin hemşirelik mesleğinin gelişimine katkı sağladığını, %86,1'i iş yükünü azaltarak enerji ve zaman tasarrufu sağladığını, %85,1'i kanıta dayalı hasta bakımına katkı sağladığını düşünmektedir. Hemşirelerin sadece %11,6'sı hemşirelikte yapay zekâ teknolojileri kullanmaktan tedirginlik duyduğunu belirtmiştir. Yapay zekâ teknolojileri ile ilgili en fazla öğrenilmek istenen konu hemşirelikte robot kullanımı iken, en az öğrenme gereksinimi duyulan konu hastane bilgi sistemleridir. Öğrenme gereksinimlerinin cinsiyet, yaş, çalışılan kurum, birim ve mesleki deneyime göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Yapay zekâya ilişkin bilgi düzeyi arttıkça öğrenme gereksiniminin azaldığı; eğitim almak isteyen hemşirelerin gereksinim düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, hemşirelerin yapay zekâ teknolojilerine yönelik görüşlerine ve öğrenme gereksinimlerine ilişkin veri tabanı sağlamıştır. Bu nedenle, araştırma sonuçlarının dikkate alınarak hizmet içi eğitimlerin planlanması, konuyla ilgili bilimsel etkinliklerin teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine nurses' utilization of artificial intelligence (AI) technologies, their views regarding these technologies, and their learning needs. The sample of this descriptive and cross-sectional study consisted of 389 nurses working in inpatient healthcare institutions. Data were collected using an Information Form developed by the researchers. The form consisted of 36 questions regarding the nurses' demographic characteristics, knowledge, experiences, views on AI technologies, and learning needs. Data were analyzed using SPSS 27 software. Frequency, percentage, mean, standard deviation, Independent Samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Bonferroni test, and Chi-square tests were used for data analysis. It was determined that 95.6% of the nurses had not received training on AI technologies in nursing, while 83.3% expressed a desire to receive such training. Their primary sources of information regarding AI technologies were social media and the internet (83.3%), colleagues (63.0%), and scientific publications (30.3%). The most frequently used AI technologies in nursing practice were AI-supported hospital information systems (75.8%), electronic health records (73.3%), medical devices and equipment (69.4%), and patient monitoring and follow-up systems (61.4%). Among the nurses, 87.1% believed that AI technologies contribute to the development of the nursing profession, 86.1% thought that they save time and energy by reducing workload, and 85.1% stated that they contribute to evidence-based patient care. Only 11.6% reported feeling concerned about the use of AI technologies in nursing. The topic nurses most wanted to learn about was the use of robots in nursing, whereas hospital information systems were identified as the topic with the lowest learning need. Learning needs differed significantly according to gender, age, institution, unit, and professional experience. As the level of knowledge regarding AI increased, learning needs decreased. Nurses who expressed a desire to receive training demonstrated higher levels of learning needs. The findings of this study provide baseline data regarding nurses' views and learning needs related to AI technologies. Based on these findings, it is recommended that in-service training programs be planned and that scientific activities related to AI technologies in nursing be encouraged.