Müze ziyaretçilerinin hizmet kalitesine yönelik algıları; Kayna Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi Örneği
Museum visitors' perceptions of service quality; The case of Kayna Soap and Molasses Inn Museum
- Tez No: 1017213
- Danışmanlar: PROF. DR. ATINÇ OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Turizm, Museology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Hizmet, Hizmet Kalitesi Algısı, Müze, Kayna Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi, Service, Service Quality Perception, Museum, Kayna Soap and Molasses Inn Museum
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Gaziantep ilinde bulunan Kayna Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi'ni ziyaret eden ziyaretçilerin hizmet kalitesi algılarını ölçmek ve müze tarafından sunulan hizmet kalitesinin ziyaretçilerin beklentilerini karşılayıp karşılayamadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda müzeyi ziyaret eden katılımcılardan elde edilen veriler analiz edilerek ziyaretçilerin hizmet kalitesine yönelik algıları değerlendirilmiştir. Anket formu 16 Haziran-31 Ekim 2025 tarihleri arasında Kayna Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi'ni ziyaret eden yerli ziyaretçilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Gaziantep ilinde bulunan Kayna Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi'ni araştırmanın gerçekleştirildiği dönem boyunca ziyaret eden 20 yaş üstü yerli ziyaretçiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise söz konusu müzeyi ziyaret eden bireyler arasından tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 407 kişiden oluşmaktadır. Verilerin analizi sonucunda altı boyut ortaya çıkmış ve bunlar ''Müzenin Personel Etkileşimi'', ''Müzenin Fiziki Alanı'', ''Bilgilendirme'', ''Müzenin Diğer Hizmetleri'', ''Müzenin Erişilebilirliği'' ve ''Müzenin Çekiciliği'' olarak isimlendirilmiştir. Bununla beraber araştırma kapsamında ziyaretçilerin hizmet kalitesi algılarının ağırlıklı olarak olumlu olduğu görülmüş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda hem uygulamaya hem de gelecekte yapılacak olan çalışmalara yönelik olarak birtakım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to measure the perceptions of service quality among visitors to the Kayna Soap and Molasses Inn Museum in Gaziantep province and to determine whether the quality of service offered by the museum meets visitors' expectations. The survey technique, a quantitative research method, was used as the data collection method. Accordingly, the data obtained from the participants who visited the museum were analyzed to evaluate their perceptions of service quality. The survey was administered to domestic visitors who visited the Kayna Soap and Molasses Inn Museum between June 16 and October 31, 2025. The research population consists of domestic visitors over the age of 20 who visited the Kayna Soap and Molasses Inn Museum in Gaziantep province during the research period. The research sample consists of 407 individuals selected from among the individuals who visited the museum using a non-random sampling method, specifically convenience sampling. The analysis of the data revealed six dimensions, which were named“Museum Staff Interaction,”“Museum Physical Space,”“Information,”“Other Museum Services,”“Museum Accessibility,”and“Museum Attractiveness.”Furthermore, the research showed that visitors' perceptions of service quality were predominantly positive, and based on these results, several suggestions were developed for both current practices and future studies.