Verismo operalarındaki soprano başrollerinin L'amico Fritz ve La Bohéme operaları özelinde metin, müzik ve şan bağlamında incelenmesi
An examination of soprano leading roles in verismo operas, specifically in L'amico Fritz and La Bohème, in the context, music, and vocal performance
- Tez No: 1017218
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Verismo opera, soprano, Mimì, Suzel, şan tekniği, Fach sistemi, Puccini, Mascagni, Verismo opera, soprano, Mimì, Suzel, vocal technique, Fach system, Puccini, Mascagni
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
Özet
Bu tez çalışması, verismo operalarında soprano başrollerinin metin, müzik ve performans açılarından nasıl yapılandırıldığını incelemektedir. Bu amaçla Giacomo Puccini'nin La Bohème operasındaki Mimì rolü ve Pietro Mascagni'nin L'amico Fritz operasındaki Suzel rolü incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, söz konusu rollerin lirik vokal özellikleri, dramatik yapı, teknik ihtiyaçlar ve metin-müzik arasındaki ilişki açısından çok boyutlu bir şekilde incelenmesidir. Çalışmada elde edilen bulgular, her iki soprano rolünün yüzeyde sade, pastoral ve lirik bir ifadeyle sunulduğunu gösterirken, aynı zamanda derin bir yapısıyla ileri düzey bir şan tekniği, güçlü bir stil bilinci ve üst düzey kontrol gerektiren çok katmanlı bir vokal yapısına sahip olabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu durum, özellikle melodik çizgilerin görünürde basit ve sade görünmesiyle, aslında icra esnasında karşılaşılan teknik zorlukların arasındaki farkta çok açık bir şekilde görülür. Her iki rolde de uzun legato cümleler, nefesin verimli kullanılması, dinamik geçişlerin dikkatle planlanması ve metne uyumlu bir kalıcılık anlayışı, performansın anahtar unsurlarındadır. Mimì karakterine bakıldığında, olay örgüsünün ve karakterin gelişmesiyle aynı anda vokal yazımın da yoğunlaştığı görülür. Özellikle üçüncü perde ve final sahnelerinde duygusal çözülme ortaya çıkar. Bu sahnelerde geniş dinamik aralıklar kullanılır, orkestranın yoğunluğu artarken sesin projeksiyonu korunmaya çalışılır ve tını bütünlüğü devam eder. Bu unsurlar, rolün teknik zorluklarını artırır. Bu bağlamda, Mimì adlı karakter, lirik soprano kategorisine girmekle birlikte, zaman zaman daha dolgun bir ses üretimi, güçlü nefes desteği ve dramatik vurgu özeni gerektirdiği için“jugendlich-dramatischer Sopran”sınırlarına çıkabilir. Özellikle forte pasajlarda sesin sertleşmeden genişleyebilmesi ve pianissimo anlarda tını kaybı yaşanmadan duygusal kırılganlığın ifade edilebilmesi, rolün en önemli teknik özelliklerinden biridir. Suzel rolü, başta daha hafif ama teknik açıdan farklı bir yoğunluk alanı yaratmaktadır. Bu rolde en belirgin temel unsur, uzun ve kesintisiz legato notaların doğal bir konuşma akışının içinde devam etmesidir. Bununla birlikte, sesin C4-F5 aralığında homojen kalmasını sağlamak, register geçişlerinin (passagio) hissettirilmeden yapılması ve özellikle ince dinamik detayların (örneğin piano nüansı içindeki küçük değişiklikler gibi) kontrol altında uygulanması, rolün teknik gereksinimlerini belirlemektedir. Suzel'in vokal yazımı, başından sonuna kadar biraz lirik bir yapı gibi görünse de, bu basitliğin korunabiliyor olmasının sebebi, yüksek seviyede nefes kontrolü, ses dengesi ve maksimum düzey müzikal hassasiyet gerektirmesidir. Alman Fach sistemi çerçevesinde yapılan değerlendirme, bu rollerin sabit kategorilere tam olarak yerleştirilemeyeceğini göstermektedir. Bunun yerine,“Lyrischer Sopran”ve“Jugendlich-dramatischer Sopran”arasında bulunan geçiş bölgelerinde yer aldığını belirtmektedir. Bu durum, verismo repertuvarında ses türü sınıflandırmasının esnek ve duygusal bağlamda ele alınması gerektiğini göstermektedir. Sonuç olarak çalışma, verismo soprano rolünde doğal bir konuşma tarzı izlenmesi arayışı arkasında yüksek teknik beceri ve tarz bilinci olduğunu vurgulamaktadır; soprano eğitiminde ve yorumlanacak repertuvar seçimi sırasında, sadece belirli sınıflara dayalı fach sistemine yerine, daha analitik ve esnek bir yaklaşımla geçiş karakterlerini de kapsayacak şekilde yaklaşılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how soprano leading roles in verismo operas are structured in terms of text, music, and performance. For this purpose, the role of Mimì in Giacomo Puccini's La Bohème and the role of Suzel in Pietro Mascagni's L'amico Fritz were studied. The main aim of the research is to examine these roles in a multi-dimensional way in terms of lyrical vocal aesthetics, dramatic structure, technical requirements, and the relationship between text and music. The findings of the study show that while both soprano roles are presented with a simple, pastoral, and lyrical expression on the surface, they can also possess a deep structure requiring advanced vocal technique, a strong sense of style, and dramatic control. This is particularly evident in the difference between the seemingly simple and straightforward melodic lines and the technical challenges encountered during performance. In both roles, melodic continuity, efficient use of breath, careful planning of dynamic transitions, and a sense of permanence consistent with the text are key elements of the performance. Looking at the character of Mimì, it's evident that the vocal writing intensifies simultaneously with the character's dramatic development. Emotional resolution emerges, particularly in the third act and the final scenes. These scenes utilize wide dynamic ranges, the intensity of the orchestra increases while simultaneously maintaining vocal projection and tonal integrity. These elements increase the technical challenges of the role. In this context, while Mimì falls into the category of lyric soprano, she can sometimes border on a“jugendlich-dramatischer Soprano,”requiring a fuller voice, strong breath support, and careful dramatic emphasis. The ability to expand the voice without becoming harsh in forte passages, and to express emotional vulnerability without loss of timbre in pianissimo moments, are among the most important technical characteristics of the role. Suzel's role is lighter and more spontaneous, but it creates a different level of technical intensity. The most prominent fundamental element in this role is the natural flow of long, uninterrupted legato notes. However, maintaining homogeneity in the C4-F5 range, ensuring that register transitions are imperceptible, and especially controlling subtle dynamic details (such as small changes within the piano sound) define the technical requirements of the role. Although Suzel's vocal writing appears somewhat lyrical from beginning to end, the reason this simplicity is maintained is due to the high level of breath control, vocal balance, and stylistic precision it demands. The assessment within the framework of the German Fach system shows that these roles cannot be precisely placed into fixed categories. Instead, it indicates that they are located in transitional areas between“Lyrischer Sopran”and“Jugendlich-dramatischer Sopran”. This suggests that the classification of voice types in the verismo repertoire should be approached in a flexible and emotional context. In conclusion, the study emphasizes that the pursuit of a natural speaking style in the verismo soprano role underlies high technical skill and stylistic awareness; it suggests that in soprano training and repertoire selection, a more analytical and flexible approach encompassing transitional characters should be adopted, rather than a purely class-based fach system.