Mobil sağlık uygulamalarında görsel hiyerarşi ve kullanıcı deneyimi ilişkisinin grafik tasarım bağlamında incelenmesi
An examination of the relationship between visual hierarchy and user experience in mobile health applications in the context of graphic design
  1. Tez No: 1017331
  2. Yazar: EMRE DOĞUKAN DALKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik sanatlar, Grafik tasarımı, Kullanıcı deneyimi, Tasarım, Graphic arts, Graphic design, User experience, Design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
Özet
Mobil sağlık uygulamalarında görsel hiyerarşi, kullanıcının bilgiye ulaşma, işlem alanlarını fark etme ve arayüz içinde yönlenme sürecini etkileyen önemli bir tasarım unsurudur. Bu tezde, görsel hiyerarşi ile kullanıcı deneyimi arasındaki ilişki grafik tasarım bağlamında incelenmiştir. İnceleme kapsamında e-Nabız, MHRS, Medicana ve Memorial mobil sağlık uygulamalarının giriş, ana ekran, randevu ve profil ekranları değerlendirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda görsel analiz ve yorumlayıcı değerlendirme modeliyle yürütülmüştür. Ekranlar renk, kontrast, tipografi, boyut, boşluk, hizalama, konumlandırma, gruplama ve görsel ağırlık değişkenleri üzerinden ele alınmıştır. Olası dikkat yoğunluklarını görünür kılmak amacıyla tahmine dayalı ısı haritası çıktılarından destekleyici veri olarak yararlanılmış; bu çıktılar kesin kullanıcı verisi değil, görsel hiyerarşi analizini destekleyen yardımcı göstergeler olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, görsel hiyerarşinin ekran türlerine göre farklılaştığını göstermektedir. Giriş ekranlarında marka ve karşılama alanları, ana ekranlarda hizmet kartları ve hızlı işlem alanları, randevu ekranlarında işlem başlatma öğeleri, profil ekranlarında ise kullanıcı bilgileri öne çıkmıştır. Bazı ekranlarda dikkat yoğunluğunun temel işlem alanlarıyla uyumlu biçimde toplandığı, bazı ekranlarda ise marka alanı, dekoratif öğeler veya ikincil unsurların temel işlevlerle rekabet edebildiği görülmüştür. Bu bulgular, mobil sağlık arayüzlerinde açık, dengeli ve işlev odaklı görsel hiyerarşi kullanımının kullanıcı deneyimi açısından önemli olduğunu düşündürmektedir. Grafik tasarım ilkeleriyle yapılan bu değerlendirme, arayüzlerdeki güçlü ve zayıf yönlerin görünür kılınmasına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Visual hierarchy in mobile health applications is an important design element that affects users' access to information, recognition of action areas, and navigation within the interface. In this thesis, the relationship between visual hierarchy and user experience was examined in the context of graphic design. Within the scope of the study, the login, home, appointment, and profile screens of the e-Nabız, MHRS, Medicana, and Memorial mobile health applications were evaluated. The research was conducted through visual analysis and an interpretive evaluation model within the framework of a qualitative research approach. The screens were examined through graphic design variables such as color, contrast, typography, size, spacing, alignment, positioning, grouping, and visual weight. Predictive heatmap outputs were also used as supporting data to make possible attention concentrations visible; these outputs were evaluated not as definitive user data, but as auxiliary indicators supporting the visual hierarchy analysis. The findings show that visual hierarchy differs according to screen types. Brand and welcome areas stood out on login screens, service cards and quick action areas on home screens, action initiation elements on appointment screens, and user information on profile screens. While attention density was concentrated in areas compatible with the main action areas on some screens, brand areas, decorative elements, or secondary visual components competed with basic functions on others. The results indicate that a clear, balanced, and function-oriented visual hierarchy is important for user experience in mobile health interfaces. This evaluation based on graphic design principles contributes to making the strengths and weaknesses of interfaces more visible.