Preeklamptik gebeler ile normotansif gebelerde trombosit indekslerinin karşılaştırılması
Comparasion of platelet indices between pregnant woman with preeclampsia and normotensive pregnant women
  1. Tez No: 1017332
  2. Yazar: MUSA ONURHAN TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. İBRAHİM KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, trombosit indeksleri, MPV, PDW, PCT, Preeclampsia, platelet indices, MPV, PDW, PCT
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç Preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ve maternal ile perinatal morbidite ve mortaliteyi artıran multisistemik bir gebelik komplikasyonudur. Preeklampsi patofizyolojisinde endotelyal disfonksiyon, inflamasyon ve trombosit aktivasyonunun önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada preeklamptik gebeler ile normotansif gebeler arasında trombosit sayısı ve trombosit indekslerinin karşılaştırılması ve bu parametrelerin preeklampsi ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Bu retrospektif, kesitsel ve karşılaştırmalı çalışmaya 01.11.2022–01.11.2025 tarihleri arasında İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilen toplam 140 gebe dahil edildi. Çalışma grubunu preeklampsi tanısı alan 70 gebe, kontrol grubunu ise normotansif 70 gebe oluşturdu. Olguların demografik özellikleri, obstetrik verileri ve laboratuvar parametreleri hastane bilgi yönetim sistemi kayıtlarından elde edildi. Hematolojik parametreler olarak trombosit sayısı (PLT), ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW) ve trombosit hacmi (PCT) değerlendirildi. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edildi ve gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular Preeklampsi grubunda trombosit sayısının normotansif gebelere göre anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı. Buna karşılık MPV ve PDW değerlerinin preeklampsi grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi. PCT değerlerinde de artış eğilimi gözlenmekle birlikte bu parametrenin istatistiksel anlamlılığı sınırlı bulundu. Elde edilen bulgular, preeklampside artmış trombosit aktivasyonu ve tromboinflamatuvar süreç ile uyumlu olarak değerlendirildi. viii Sonuç Trombosit indeksleri, preeklampsi patofizyolojisinde rol oynayan trombosit aktivasyonu ve periferik tüketimi yansıtan, rutin tam kan sayımı içerisinde kolaylıkla elde edilebilen parametrelerdir. Çalışmamızın bulguları, MPV ve PDW başta olmak üzere trombosit indekslerinin preeklampsi ile ilişkili olabileceğini ve klinik pratikte yardımcı biyobelirteç olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Ancak bu parametrelerin tanısal ve prognostik değerinin daha net ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective Preeclampsia is a multisystemic pregnancy-specific disorder that develops after 20 weeks of gestation and remains a major cause of maternal and perinatal morbidity and mortality worldwide. Endothelial dysfunction, inflammation, and increased platelet activation play a central role in its pathophysiology. Platelet indices obtained from routine complete blood count parameters have recently gained attention as potential biomarkers in the diagnosis and evaluation of preeclampsia. The aim of this study was to compare platelet count and platelet indices between preeclamptic and normotensive pregnant women and to evaluate their relationship with preeclampsia. Materials and Methods This retrospective, cross-sectional, comparative study included a total of 140 pregnant women who were followed at the Department of Obstetrics and Gynecology, İzmir Bakırçay University Çiğli Training and Research Hospital between November 1, 2022 and November 1, 2025. The study group consisted of 70 pregnant women diagnosed with preeclampsia, while the control group included 70 normotensive pregnant women. Demographic characteristics, obstetric data, and laboratory parameters were obtained from the hospital database. Hematological parameters including platelet count (PLT), mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), and platelet volume (PCT) were analyzed. Statistical comparisons were performed between the two groups. Results Platelet count was significantly lower in the preeclampsia group compared to the normotensive control group. In contrast, MPV and PDW values were significantly higher in the preeclampsia group. Although an increasing trend was observed in PCT values in the preeclampsia group, its statistical significance was limited. These findings are consistent with increased platelet activation and thromboinflammatory processes observed in the pathophysiology of preeclampsia. x Conclusion Platelet indices are easily accessible and cost-effective parameters obtained from routine complete blood count and may reflect platelet activation and peripheral consumption in preeclampsia. The findings of this study support the potential role of platelet indices, particularly MPV and PDW, as supportive biomarkers in the clinical evaluation of preeclampsia. However, larger prospective multicenter studies are needed to clarify their diagnostic and prognostic value.