Okul öncesi dönem çocuklarının motivasyon düzeylerini ve problem çözme becerilerini destekleme programının etkililiği
The effectiveness of early childhood motivation levels and problem-solving skills support program
  1. Tez No: 1017330
  2. Yazar: SELVANUR ÇAPÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE KARAMAN BENLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocuk eğitimi, Çocuk-okul öncesi, Early child education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı“Motivasyon Düzeylerini ve Problem Çözme Becerilerini Destekleme Programı”nın geliştirilmesi ve 60-72 aylık okul öncesi dönem çocuklarının motivasyonlarına ve problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmada nicel ve nitel verilerin birlikte değerlendirildiği yarı deneysel iç içe karma yöntem kullanılmıştır. Geliştirilen programın etkililiğinin ölçülmesi ile nicel veriler, alınan öğretmen görüşleri ve araştırmacı günlüğü gözlem notları ile nitel veriler elde edilmiştir. Çalışmanın deney grubunu 19, kontrol grubunu ise 15 çocuk oluşturmuştur. Programın etkililiği 'Okul Öncesi Çocuklar İçin Motivasyon Ölçeği' ve 'Problem Çözme Becerileri Ölçeği' aracılığıyla toplanan nicel veriler ile değerlendirilmiştir. Nicel verilerin analizinde deney ve kontrol gruplarının ön test, son test ve izleme testi puanları dikkate alınarak sırasıyla puan ortalamaları, ilişkili örneklemler t Testi, tekrarlı ölçümler varyans analizi, ilişkisiz örneklemler t Testi ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular Motivasyon Düzeylerini ve Problem Çözme Becerilerini Destekleme Programının deney grubunda yer alan çocukların motivasyon ve problem çözme becerilerini anlamlı düzeyde etkilediğini ortaya koymuştur. Deney ve kontrol grubu varyans analizleri, programın çocukların motivasyon düzeylerine deney grubu lehine anlamlı şekilde etki ettiğini ancak etkinin kalıcı olmadığını göstermiştir. Programın problem çözme becerilerine deney grubu lehine anlamlı şekilde etki ettiği ve etkinin kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analizleri ile motivasyon ve problem çözme becerileri son test puanları arasında anlamlı ve orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Deney grubu öğretmeninin görüşlerine göre program çocuklara farklı deneyimler ve aktif katılım olanağı sağlamış ve etkileri sınıf içinde gözlemlenmeye devam etmiştir. Sonuçlar uygulamanın etkililiği çerçevesinde değerlendirilerek araştırmacılara ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop the“Motivation Levels and Problem-Solving Skills Support Program”and examine its effects on the motivation and problem-solving skills of preschool children aged 60-72 months. The semi-experimental embedded mixed-methods design that integrated quantitative and qualitative data was used. Quantitative data were gathered to measure the program's effectiveness, while qualitative data were obtained through teacher interviews and research diary observations. The sample included an experimental group of 19 and a control group of 15 children. The effectiveness was evaluated using the 'Motivation Scale for Preschool Children (DMQ18)' and the 'Problem-Solving Skills Scale'. Quantitative analysis considered pre-test, post-test, and follow-up scores for both groups. The following analyses were conducted: mean scores, paired samples t-tests, repeated measures ANOVA, independent samples t-tests, and correlation analyses. Qualitative data were subjected to content analysis. The findings indicated that the program significantly enhanced both motivation and problem-solving skills in the experimental group. Specifically, ANOVA results showed a significant improvement in motivation levels favoring the experimental group; however, this effect was not sustained over time. Conversely, the program had a significant and lasting impact on problem-solving skills. Correlation analyses revealed a moderate positive relationship between motivation and problem-solving skills in the post-test scores. Teacher views suggested that the program provided diverse experiences and active participation opportunities, with classroom effects persisting beyond the intervention. Finally, the results were discussed within the framework of program effectiveness, followed by recommendations for researchers and practitioners.