Yenilenebilir enerji kullanımının ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri: Panel veri analizi
The impacts of renewable energy utilization on economic and environmental sustainability: Panel data analysis
  1. Tez No: 1017339
  2. Yazar: YELİZ GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR HAYALOĞLU, DOÇ. DR. DİLEK ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir enerji, Economic growth, Sustainability, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma yenilenebilir enerji kullanımının ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini G8 ülke grubu kapsamında incelemeyi amaçlamaktadır. Artan küresel enerji talebi ve fosil yakıtlara dayalı üretim yapısının yol açtığı çevresel ve ekonomik maliyetler, yenilenebilir enerji kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma açısından kritik bir alternatif haline getirmiştir. Bu doğrultuda çalışmada, yenilenebilir enerji kullanımının hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri bütüncül bir çerçevede analiz edilmiştir. Araştırmada 2000-2023 dönemini kapsayan G8 ülkelerine ait veriler kullanılmış ve analizler panel veri yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda biri çevresel sürdürülebilirlik, diğeri ekonomik sürdürülebilirlik olmak üzere iki ayrı model kurulmuştur. Modellerde yenilenebilir enerji kullanımının; ekonomik büyüme ve dışa bağımlılık gibi ekonomik göstergeler ile sera gazı emisyonları ve çevre kirliliği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, yenilenebilir enerji kullanımının çevre kirliliğini azaltıcı yönde anlamlı etkiler yarattığını ve aynı zamanda ekonomik büyümeyi desteklediğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, yenilenebilir enerji yatırımlarının çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra ekonomik performansı da artıran önemli bir unsur olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede, politika yapıcıların yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik eden, enerji dönüşümünü hızlandıran ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan stratejilere öncelik vermesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of renewable energy use on economic and environmental sustainability within the context of G8 countries. Increasing global energy demand and the environmental and economic costs associated with fossil fuel-based production structures have made renewable energy sources a critical alternative for sustainable development. In this context, the study analyzes the effects of renewable energy use on both environmental and economic sustainability within a comprehensive framework. The study employs panel data analysis using data from G8 countries covering the period 2000-2023. In this framework, two separate models are constructed: one for environmental sustainability and the other for economic sustainability. The models investigate the effects of renewable energy use on key economic indicators such as economic growth and external dependency, as well as on environmental indicators including greenhouse gas emissions and environmental pollution. The empirical findings reveal that renewable energy use significantly reduces environmental pollution while simultaneously promoting economic growth. These results indicate that investments in renewable energy are not only essential for achieving environmental sustainability but also serve as a key driver of economic performance. Accordingly, it is recommended that policymakers prioritize strategies that promote renewable energy investments, accelerate the energy transition process, and reduce dependence on fossil fuels.