Elektrik fiyat tahmini ve enerji yönetim optimizasyonu ilesanayi tesislerinde güneş enerjisi ve batarya depolama yatırımlarının ekonomik analizi
Economic analysis of solar energy and battery storageinvestments in industrial facilities through electricity price forecasting and energy management optimization
  1. Tez No: 1017345
  2. Yazar: ATA ERİNÇ DANSUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM BARIŞ ATICI, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN DİRİK AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji fiyatları, Enerji piyasası, Fiyat tahmini, Karma tamsayılı programlama, Makine öğrenmesi, Energy prices, Energy market, Price ferecasting, Mixed integer programming, Machine learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Analitiği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, bir tüketim tesisi için güneş paneli ve batarya yatırımlarının, elektrik fiyat tahminleri kullanılarak saatlik üretim, tüketim ve batarya operasyonlarının optimizasyonu yoluyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Türkiye elektrik piyasasına ait saatlik verilerden yararlanarak elektrik fiyat tahmin modeli geliştirilmiş ve model performansı geri test (backtest) çalışmaları ile analiz edilmiştir. Elektrik fiyat tahmininde geçmiş fiyat verilerinin yanı sıra yük, doğal gaz fiyatı ve yenilenebilir enerji üretimi gibi temel değişkenlerden yararlanılmıştır. Elde edilen fiyat tahminleri kullanılarak güneş enerjisi sistemi ve batarya enerji depolama sistemi içeren bir enerji yönetim optimizasyon modeli oluşturulmuştur. Optimizasyon modeli ile batarya şarj-deşarj kararları ile elektrik alım-satım stratejileri belirlenerek enerji maliyetlerinin minimize edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında farklı sistem yapılarını temsil eden çeşitli senaryolar incelenmiş ve yatırım geri dönüş süreleri analiz edilmiştir. Tahmine dayalı optimizasyon sonuçlarının gerçek koşullar altındaki performansını değerlendirebilmek amacıyla aynı optimizasyon senaryoları gerçekleşen elektrik fiyatları ile üretim ve tüketim verileri kullanılarak tekrar çözülmüş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Senaryo analizleri sonucunda, güneş enerjisi sistemi yatırımlarının geri dönüş süresinin daha kısa olduğu ve batarya enerji depolama sisteminin yatırım geri dönüş süresini artırsa da üretimin tüketimi aştığı noktalarda maliyet tasarrufuna katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to evaluate investments in photovoltaic panels and battery energy storage systems for a consumption facility by optimizing the facility's hourly generation, consumption, and battery operations using electricity price forecasts. Within this scope, an electricity price forecasting model was developed using hourly data from the Turkish electricity market, and the model performance was analyzed through backtesting studies. In addition to historical price data, fundamental variables such as electricity load, natural gas prices, and renewable energy generation were incorporated into the electricity price forecasting process. Using the obtained price forecasts, an energy management optimization model was developed for a system including a solar energy system and a battery energy storage system. The optimization model aims to minimize energy costs by determining battery charge/discharge decisions and electricity purchasing and selling strategies. Within the scope of the study, various scenarios representing different system configurations were examined, and investment payback periods were analyzed. To evaluate the performance of forecast-based optimization results under actual operating conditions, the same optimization scenarios were solved again using realized electricity prices, generation, and consumption data, and the results were compared. The scenario analyses indicate that investments in solar energy systems have more favorable payback periods. Although the inclusion of battery energy storage systems increases the investment payback period, it contributes to cost savings particularly during periods when electricity generation exceeds consumption.