Jinekolojik cerrahi geçiren hastalardacerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme (Enhanced Recovery After Surgery – ERAS) protokolünün postoperatif sonuçlarüzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of the Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) protocol on postoperative outcomes in patients undergoing gynecologic surgery
- Tez No: 1017349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA YILDIRIM KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme, jinekolojik cerrahi, perioperatif bakım, erken mobilizasyon, postoperatif iyileşme, Enhanced Recovery After Surgery, gynecologic surgery, perioperative care, early mobilization, postoperative recovery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, jinekolojik cerrahi uygulanan hastalarda Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme (Enhanced Recovery After Surgery) protokolünün perioperatif klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak değerlendirmektir. Ayrıca cerrahi parametreler ile postoperatif iyileşme göstergeleri arasındaki ilişkinin ortaya konması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, jinekolojik cerrahi uygulanan ve Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme protokolü kapsamında takip edilen hastalar değerlendirilmiştir. Demografik özellikler, cerrahi tür, operasyon süresi, intraoperatif kan kaybı, postoperatif ağrı skorları, ilk mobilizasyon zamanı, ilk oral alım zamanı, gastrointestinal fonksiyonların geri dönüş süresi ve hastanede kalış süresi analiz edilmiştir. Ayrıca cerrahi parametreler ile postoperatif iyileşme göstergeleri arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada ilk oral alım ve mobilizasyon sürelerinin ortanca 6 saat olduğu saptanmıştır. İlk gaz çıkarma süresi ortanca 11 saat, ilk defekasyon süresi ise ortanca 18 saat olarak bulunmuştur. Hastanede kalış süresi ortanca 3 gün olarak belirlenmiştir. Laparotomi uygulanan hastalarda postoperatif ağrı skorlarının minimal invaziv cerrahi uygulanan hastalara göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Ayrıca operasyon süresi ve intraoperatif kan kaybı arttıkça gastrointestinal fonksiyonların geri dönüş süresinin uzadığı saptanmıştır. Sonuç: Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme protokolü, jinekolojik cerrahi uygulanan hastalarda erken mobilizasyon, erken oral alım ve gastrointestinal fonksiyonların hızlı geri kazanımı ile güçlü şekilde ilişkilidir. Multidisipliner yaklaşım, minimal invaziv cerrahi teknikler ve multimodal analjezi stratejileri ile birlikte uygulandığında perioperatif bakımın optimize edilmesine katkı sağlamaktadır. Bu yaklaşımın klinik sonuçların iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin etkin kullanımı açısından önemli bir model olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of the Enhanced Recovery After Surgery protocol on perioperative clinical outcomes in patients undergoing gynecological surgery, and to investigate the relationship between surgical parameters and postoperative recovery indicators. Materials and Methods: In this prospective observational study, patients undergoing gynecologic surgery within the Enhanced Recovery After Surgery protocol were evaluated. Demographic characteristics, type of surgery, operative time, intraoperative blood loss, postoperative pain scores, time to first mobilization, time to first oral intake, recovery of gastrointestinal function, and length of hospital stay were analyzed. In addition, the relationships between surgical parameters and postoperative recovery indicators were statistically assessed. Results: The median time to first oral intake and mobilization was 6 hours. The median time to first flatus was 11 hours and the median time to first defecation was 18 hours. The median length of hospital stay was 3 days. Postoperative pain scores were higher in patients who underwent laparotomy compared to those who underwent minimally invasive surgery. Furthermore, longer operative time and increased intraoperative blood loss were associated with delayed recovery of gastrointestinal function. Conclusion: The Enhanced Recovery After Surgery protocol is strongly associated with early mobilization, early oral intake, and rapid recovery of gastrointestinal function in patients undergoing gynecological surgery. When combined with minimally invasive techniques and multimodal analgesia strategies, it contributes to the optimization of perioperative care. This approach appears to be an effective and sustainable model for improving clinical outcomes and healthcare resource utilization.