İnanç turizmi destinasyonu kişiliği ölçeğinin geliştirilmesi ve inanç turizmi destinasyonu kişiliğinin turist davranışlarına etkisinin incelenmesi
The development of a religious tourism destination personality scale and an examination of the impact of religious tourism destination personality on tourist behaviors
- Tez No: 1017348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN BAŞODA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, İnanç Turizmi Destinasyonu Kişiliği Ölçeği'ni (İTDKÖ) geliştirmek, geçerliğini test etmek ve inanç turizmi destinasyonu kişiliğinin davranışsal niyetlere (DN) etkisinde psikolojik iyi oluşun (PİO) ve destinasyon memnuniyetinin (DM) sıralı aracılık rollerini incelemektir. Bu çalışma, inanç turizmi destinasyonlarının sembolik ve kişilik temelli yorumlanması ile bunun ziyaretçilerin psikolojik, değerlendirici ve davranışsal tepkilerini şekillendirmedeki rolüne ilişkin turizm literatüründeki bir boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Veriler, amaçlı örneklem ile Aksaray'da inanç turizmi merkezlerini ziyaret eden turizm ve diğer bölümlerde eğitim gören 250 öğrenciye (Çalışma 1) ve aynı zamanda Aksaray'daki inanç merkezlerini ziyaret eden 402 yerli ve yabancı ziyaretçiye (Çalışma 2) yönelik çevrimiçi ve yüz yüze anketler aracılığıyla toplanmıştır. Önerilen modeli ve ölçeği değerlendirmek amacıyla, SPSS ve AMOS programları aracılığıyla, kapsam ve yapı geçerliliği analizleri, güvenilirlik testleri ile arabuluculuk ve sıralı arabuluculuk analizleri yoluyla hipotez testleri gerçekleştirilmiştir. Birinci çalışmada, İTDK ölçeği geliştirildi. İkinci çalışmada ise İTDK ölçeğinin geçerliği test edildi ve 9 maddelik 2 boyutlu (Huşuyla Derinleşen ve Samimiyetle Karşılayan) bir ölçek elde edildi. İkinci çalışmada ayrıca, yapısal eşitlik modellemesi analizleri sonucunda, İTDK'nin DN'yi etkilemediği, ancak PİO'yu ve DM'yi olumlu etkilediği tespit edildi. Ayrıca PİO'nun DN'yi etkilemediği, DM'yi olumlu etkilediği ve İTDK ile DN arasındaki ilişkiye aracılık etmediği saptanmıştır. Diğer açıdan DM'nin DN'yi olumlu etkilediği ve İTDK ile DN arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulundu. Son olarak, PİO'nun ve DM'nin İTDK ile DN ilişkisinde sıralı aracılık rolü üstlendiği ortaya kondu. Ardından, çalışmanın bulgularından hareketle teorik ve pratik çıkarımlar ile geleceğe yönelik öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to develop the Religious Tourism Destination Personality Scale (RTDPS), test its validity, and examine the sequential mediating roles of psychological well-being (PWB) and destination satisfaction (DS) in the relationship between religious tourism destination personality and behavioral intentions (BI). This study aims to fill a gap in the tourism literature regarding the symbolic and personality-based interpretations of faith tourism destinations and the role these play in shaping visitors' psychological, evaluative, and behavioral responses. The data was collected via online and face-to-face surveys targeting 250 students studying tourism and other disciplines who visited religious tourism centres in Aksaray (Study 1), as well as 402 domestic and international visitors who visited religious centres in Aksaray (Study 2). To evaluate the proposed model and scale, hypothesis tests were conducted using SPSS and AMOS, including content and construct validity analyses, reliability tests, and mediation and sequential mediation analyses. In the first study, the RTDP scale was developed. In the second study, the validity of the RTDP scale was tested, resulting in a 9-item, 2-dimensional scale (Deepening with Reverence and Welcoming with Sincerity). Furthermore, structural equation modeling analyses in the second study revealed that RTDP did not influence BI, but positively influenced PWB and DS. Furthermore, it was established that PWB does not affect BI, has a positive effect on DS, and does not mediate the relationship between RTDP and BI. Conversely, it was found that DS has a positive effect on BI and mediates the relationship between RTDP and BI. Finally, it was demonstrated that PWB and DS play a sequential mediating role in the relationship between RTDP and BI. Subsequently, theoretical and practical implications, along with recommendations for the future, were presented based on the study's findings.