Tümör İlişkili Makrofajların Repolarizasyonuna MYD88'in Etkisinin Araştırılması
Investigation of the Effect of MYD88 on Repolarization of Tumor Associated Macrophages
  1. Tez No: 1017369
  2. Yazar: FATIMA GÜLŞEN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ÖZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: tümör ilişkili makrofajlar, MYD88, makrofaj polarizasyonu, tümör mikroçevresi, tumor-associated macrophages, MYD88, macrophage polarization, tumor microenvironment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Başlık: Tümör İlişkili Makrofajların Repolarizasyonuna MYD88'in Etkisinin Araştırılması Amaç: Bu çalışmada, THP-1 türevi makrofaj modelinde rekombinant MYD88 proteininin makrofaj polarizasyonu üzerindeki etkisinin araştırılması ve MYD88'in M1/M2 fenotipik belirteçler üzerindeki düzenleyici rolünün ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: THP-1 monositleri PMA (175 ng/mL, 96 saat) ile M0 makrofajlara farklılaştırılmış; ardından LPS+IFN-γ (M1) ve IL-4+IL-13 (M2) ile polarize edilmiştir. Polarize hücre gruplarına 10 µg/mL rekombinant MYD88 proteini uygulanmış, 24 saat inkübasyon sonrasında TNF-α, IL1B, CXCL10, CD163 ve CD206 gen ekspresyon düzeyleri qRT-PCR ile değerlendirilmiştir. Veriler ANOVA ve Tukey post-hoc testleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: CD206 ve CD163 ekspresyonu M2 grubunda anlamlı düzeyde artmış (p<0,05), polarizasyon protokolünün etkinliği doğrulanmıştır. MYD88 uygulaması sonrasında M2 makrofajlarında CD206 ekspresyonu anlamlı biçimde azalmıştır (p=0,018). M1 makrofajlarında TNF-α ve IL1B ekspresyonlarında artış eğilimi gözlemlenmiş, ancak istatistiksel anlamlılık sınırına ulaşılamamıştır. Sonuç: MYD88 uygulaması M2 makrofajlarında CD206 ekspresyonunu baskılamış, M1 makrofajlarında ise proinflamatuvar belirteçleri artırma yönünde eğilim oluşturmuştur. Bu bulgular, MYD88 sinyalizasyonunun makrofaj polarizasyon dengesini etkileme kapasitesine sahip olduğunu ve tümör ilişkili makrofajların yeniden programlanmasında potansiyel bir hedef teşkil edebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the Effect of MYD88 on Repolarization of Tumor-Associated Macrophages Aim: This study aimed to investigate the effect of recombinant MYD88 protein on macrophage polarization in a THP-1-derived macrophage model and to elucidate the regulatory role of MYD88 on M1/M2 phenotypic markers. Methods: THP-1 monocytes were differentiated into M0 macrophages using PMA (175 ng/mL, 96 hours) and subsequently polarized with LPS+IFN-γ (M1) or IL4+IL-13 (M2). Recombinant MYD88 protein (10 µg/mL) was applied to polarized cell groups, and gene expression levels of TNF-α, IL1B, CXCL10, CD163, and CD206 were assessed by qRT-PCR following 24-hour incubation. Data were analyzed using ANOVA and Tukey post-hoc tests. Results: CD206 and CD163 expression were significantly elevated in the M2 group (p<0.05), confirming the efficacy of the polarization protocol. Following MYD88 treatment, CD206 expression was significantly decreased in M2 macrophages (p=0.018). A trend toward increased TNF-α and IL1B expression was observed in M1 macrophages, although statistical significance was not reached. Conclusion: MYD88 application suppressed CD206 expression in M2 macrophages and showed a tendency to enhance pro-inflammatory markers in M1 macrophages. These findings suggest that MYD88 signaling has the capacity to influence macrophage polarization balance and may represent a potential target for the reprogramming of tumor-associated macrophages.