Yabancılara Türkçe öğretimi B2 düzeyinde merak odaklı oyunların kelime öğrenimine etkisi: Dedektiflik kutu oyunu örneği
The effect of curiosity-focussed games on vocabulary learning in B2 level of teaching Turkish to foreigners: The case of detective box game
- Tez No: 1017436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime aktarımı, Kelime oyunları, Kelime öğretimi, Kelimeler, Türkçe, Türkçe adlar, Türkçe dersi, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Lexical transfer, Vocabulary games, Vocabulary teaching, Words, Turkish, Turkish nouns, Turkish lesson, Turkish education, Turkish teaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada araştırmacı tarafından B2 kuruna uygun bir şekilde hazırlanmış olan dedektiflik kutu oyunuyla hedef kitlenin“merak duyması ve bilgiye ulaşmaya ihtiyaç hissetmesi”durumunun sağlanması ve sağlanacak bu durumun aynı kitlenin kelime öğrenimleri üzerindeki etkisinin test edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada nicel ağırlıklı yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Materyal geliştirme sürecinde doküman inceleme yöntemiyle B2 Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti ders kitabından kullanılacak kelimeler çıkartılmış, çıkartılan kelimelerle bir dedektiflik kutu oyunu ve kelime başarı testi oluşturulmuştur. İlgili test, ön test son test kontrol gruplu desen çerçevesinde yarı deneysel desenle belirlenen gruplara uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırma 2024-2025 eğitim öğretim yılında Atatürk Üniversitesi TÖMER'de B2 kuruna geçmeye hak kazanmış 28 katılımcıdan devamlılık sağlayan 25'iyle 5 hafta boyunca haftada 2 saat olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Kontrol ve deney grubunun son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen 0.45 olarak hesaplanan Cohen's d değeri, orta düzeyli bir etki büyüklüğünü işaret ederek araştırmanın pratik açıdan yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca iki grubun gelişim puanları arasında hem istatistiksel olarak anlamlı bir farkın hem de 1.10 olarak hesaplanan Cohen's d değeriyle pratik olarak yüksek düzeyde bir etki büyüklüğünün olduğu görülmektedir. Sonuçlar: Araştırmada, tasarlanan dedektiflik kutu oyununun kelime öğretiminde olumlu bir etki sağladığı ve oyun temelli öğretimin yükseköğretim düzeyinde de etkili olabileceği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to use a detective-themed box game, designed by the researcher to be suitable for the B2 level, to elicit a sense of curiosity and a desire to acquire knowledge among the target audience, and to test the impact of this on their vocabulary acquisition. Method: This study employs a quantitative-driven, quasi-experimental research design. To initiate the material development phase, target vocabulary was extracted from the B2 Yedi İklim Turkish Teaching Set through a comprehensive document review; these lexical items subsequently formed the basis for a detective-themed box game and a dedicated vocabulary achievement test. Within a pre-test/post-test control group framework, the assessment was administered to groups designated via quasi-experimental sampling. The resulting data were processed using SPSS 20 software. Conducted over a five-week period (two hours per week) during the 2024-2025 academic year, the research took place at Atatürk University TÖMER. Although 28 students initially qualified for the B2 level, the final analysis focuses on the 25 participants who maintained consistent attendance throughout the intervention. Findings: While post-test scores showed no statistical significance, a Cohen's d of 0.45 indicates a moderate practical effect. Conversely, development scores revealed a statistically significant difference with a large practical impact (d = 1.10). Conclusions: The study concluded that the detective-themed box game designed for the study had a positive impact on vocabulary teaching and that game-based learning can also be effective at higher education level.