Kırsal Iğdır'dan kocaların göçü: Geride kalan kadınların deneyimledikleri zorluklar ve baş etme stratejileri
Husbands' migration (emigration of husbands) from rural Iğdır: Challenges experienced and coping strategies by left-behind wives
- Tez No: 1017440
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MURAT YÜCEŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Göç, emek göçü, geride kalan kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, Iğdır, Beşeri coğrafya, Migration, labor migration, women left behind, gender inequality, Iğdır Province, Human geography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, erkeklerin göç etmesinin ardından Iğdır'ın kırsal bölgelerinde geride kalan kadınların değişen ''kadınlık'' ve ''erkeklik'' algılarını, toplumsal cinsiyet rollerini, karşılaştıkları zorlukları, aile içi iş bölümüne ve yalnızlığa bakış açılarını, deneyimlerini, yaşam stratejilerini, beklentilerini ve sürecin çocuklar üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı ''geride kalmanın'' özünde ne anlama geldiğini toplumsal cinsiyet perspektifiyle ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde kocaları göç etmiş, yalnız veya çocuklarıyla birlikte Iğdır'da yaşayan kadınlarla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiş ve katılımcıların ifadeleri anlamın korunmasına özen gösterilerek doğrudan alıntılar şeklinde sunulmuştur. Bulgular erkeklerin farklı gerekçelerle ve çoğunlukla yasadışı yollarla göçe –çoğunlukla ekonomik gerekçeler öne sürülerek göç meşru kılınmaya çalışılsa da– yöneldiklerini buna karşın kadınların ve çocukların ekonomik, sosyal ve duygusal açıdan çok yönlü güçlüklerle baş başa kaldıklarını göstermektedir. Çalışma, Iğdır'da yaşanan göç olgusunun ardından geride kalan kadınların toplumsal konumlarında ve toplumsal cinsiyet rollerinde meydana gelen dönüşümleri, karşılaştıkları zorlukları ve bu zorluklara karşı geliştirdikleri yaşam stratejilerini ortaya koyarak göç araştırmalarına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the changing perceptions of“womanhood”and“manhood”, gender roles, the difficulties encountered, perspectives on the division of labour within the family and loneliness, experiences, life strategies, expectations, and the impact of the process on children among women left behind in the rural areas of Iğdır following the migration of men. The primary aim of the study is to reveal what 'being left behind' essentially means from a gender relations perspective. Qualitative research methods were used in the study. During the data collection process, semi-structured in-depth interviews were conducted with women whose husbands had migrated or living alone and who were living in Iğdır with their children. The data obtained were examined using descriptive analysis methods and the participants' statements were presented as direct quotations, taking care to preserve their meaning. The findings show that men migrate for different reasons and meanly through illegal means – although migration is often legitimised by citing economic reasons – while women and children are left to face multifaceted economic, social and emotional difficulties. The study aims to contribute to migration research by revealing the transformations in the social status and gender roles of women left behind after the migration phenomenon in Iğdır, the difficulties they face, and the life strategies they have developed to overcome these difficulties.